FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan potvrdio: spreman je mirovno posredovati u Najafu

VATIKAN, 17. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Vatikan je u utorak potvrdiospremnost da mirovno posreduje u Iraku, uz uvjet da to istinski želestrane u sukobu, rekao je glasnogovornik Svete Stolice.
VATIKAN, 17. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Vatikan je u utorak potvrdio spremnost da mirovno posreduje u Iraku, uz uvjet da to istinski žele strane u sukobu, rekao je glasnogovornik Svete Stolice.

"Sveta Stolica je u svakom pogledu spremna pomoći stranama da razgovaraju uz uvjet da su strane istinski spremne rješavati sukob mirnim putem", rekao je otac Ciro Benedettini, pomoćnik glasnogovornikaVatikana.

Vatikanski državni tajnik kardinal Angelo Sodano u ponedjeljak je najavio spremnost pape Ivana Pavla II. za mirovno posredovanje u iračkom svetom šijitskom gradu Najafu kako bi se ondje obustavili sukobi.

Agencija France presse ocjenjuje da je današnjom izjavom glasnogovornika Vatikan dao do znanja kako očekuje zeleno svjetlo svih strana u sukobu za početak procesa posredovanja.

Zasad je to učinio samo radikalni šijitski vođa Moqtada al-Sadr, čiji su pristaše opkoljeni u džamiji-mauzoleju imama Alija. Njih su opkolile američke snage potpomognute snagama prijelazne iračke vlade, a obje zasad šute o vatikanskom prijedlogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙