FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAPA NAJAVIO VRAĆANJE IKONE KAZANSKE GOSPE RUSIJI

RIM, , 25. kolovoza 2004. (Hina/AR) - Ivan Pavao II. želi poklanjajući,odnosno vraćajući ikonu Kazanske Gospe moskovskom patrijarhu AleksejuII., izraziti želju za jedinstvom Zapada i Istoka, Katoličke crkve iRuske pravoslavne crkve, naglasio je Papa tijekom homilije na općojaudijenciji srijedom, održanoj u prepunoj
RIM, , 25. kolovoza 2004. (Hina/AR) - Ivan Pavao II. želi poklanjajući, odnosno vraćajući ikonu Kazanske Gospe moskovskom patrijarhu Alekseju II., izraziti želju za jedinstvom Zapada i Istoka, Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, naglasio je Papa tijekom homilije na općoj audijenciji srijedom, održanoj u prepunoj

dvorani Pavla VI. u Vatikanu.

Ikona Kazanske Gospe, koja se od 1993. nalazila u Papinoj sobi u Vatikanu, biti će u subotu predana Ruskoj pravoslavnoj crkvi, a poklonom svete slike patrijarhu Alekseju II. Papa je htio poslati poruku mira između dvije Crkve.

Sveta slika biti će u četvrtak izložena u bazilici Sv. Petra. kako bi je mogli vidjeti svi zainteresirani i obožavatelji Kazanske Gospe, a onda će je u subotu posebno vatikansko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, kardinalom Walterom Kasparom, na posebnoj svečanosti u moskovskoj katedrali predati patrijarhu Alekseju II.

Sveti Otac je danas kazao kako je ikona stigla iz portugalskog Marijanskog svetišta Fatime u Vatikan te se posljednjih desetak godina nalazila u njegovoj sobi. Naglasio je kako je molio Kazansku Gospu za ruski narod.

Ta ikona je obožavana u Rusiji i kroz povijest je, prema vjerovanju, više puta spasila ruski narod, primjerice od ratova s Poljskom, a tumači se da je čak bila i u Staljingradu za vrijeme nacističke opsade.

Premda ova slika Kazanske Gospe nije originalna iz 15. stoljeća, već je riječ o kopiji iz 18. stoljeća, ipak je riječ o najstarijoj postojećoj ikoni Kazanske Gospe te je obožavana u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Početkom 20. stoljeća ta ikona je nestala, odnosno kupio ju je jedan engleski kolekcionar, zatim je dospjela u SAD, odakle je stigla u Fatimu, pa u Vatikan. Ivan Pavao II. htio je odnijeti svetu sliku u Moskvu, ali se tome protivio Aleksej II.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙