FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILOŠEVIĆ POČEO IZNOSITI OBRANU

DEN HAAG, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević počeo je u utorak, nakon opetovanih odgoda,iznositi svoju obranu pred Haškim sudom (ICTY) od optužbi za genocid,zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tijekom ratova uHrvatskoj, BiH i na Kosovu 90-ih godina.
DEN HAAG, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević počeo je u utorak, nakon opetovanih odgoda, iznositi svoju obranu pred Haškim sudom (ICTY) od optužbi za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tijekom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu 90-ih godina.

"Optužbe iznesene protiv mene su beskrupulozno manipuliranje lažima, iskrivljavanje istine i neodgovorno prikazivanje povijesti", rekao je Milošević, koji se brani sam, na početku uvodne riječi za koju mu je sudsko vijeće odobrilo četiri sata.

Za raspad bivše jugoslavenske federacije i rat koji je izbio na njezinom teritoriju optužio je međunarodnu zajednicu, prije svega Njemačku i Vatikan, te Sjedinjene Države.

Jedna multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna europska država, koja je imala povijesni i međunarodnopravni legitimitet razorena je po dikatatu Njemačke i Vatikana, uz pomoć SAD i Europske zajednice, a na njezinom teritoriju stvorene su mini državice, kazao je Milošević.

Oružani sukobi na prostoru bivše SFRJ, po njegovim su riječima, počeli nasilnim otcjepljenjem Slovenije 1991., kada su "slovenske paravojne snage mučki poubijale vojnike JNA na granici s Mađarskom i Austrijom", ustvrdio je bivši predsjednik Srbije i SRJ.

Za izbijanje rata u Hrvatskoj optužio je "hrvatske paravojne snage Narodne zaštite" koje su kako je rekao, i "prije otcjepljenja, činile zločine prema Srbima, na istim područjima i istim načinima kao u vrijeme NDH 1941".

Po istovjetnom obrascu, za rat u BiH optužio je "islamske fundamentaliste" a za nasilje na Kosovu "albanske teroriste". Ustvrdio je da su najveće žrtve ratova na Balkanu bili Srbi.

"Rat je bio sinkronizirana akcija unutrašnjih i vanjskih snaga, u kojem su sudjelovali ustaški ekstremisti i nacisti, islamski fundamentalisti i albanski teroristi", ustvrdio je Milošević na početku iznošenje svoje obrane, citirajući za potvrdu svojih tvrdnji više, uglavnom nepoznatih, inozemnih autora.

Milošević je zatražio da mu se za iznošenje uvodne riječi odobri i sutrašnji dan, što mu predsjedavajući sudac Patrick Robinson nije odobrio. Za srijedu je najavljena rasprava o zdravstvenom stanju optuženog i imenovanju branitelja po službenoj dužnosti.

Suđenje Miloševiću traje od 12. veljače 2002. Raspravno vijeće mu je za izvođenje svjedoka i dokaza obrane odobrilo 150 radnih dana, izrazivši očekivanje da će postupak završiti do listopada 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙