FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMK MAKSIMIR ZATRAŽIO IZMJENE ZAKON O PROMETU

ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Auto-moto klub Maksimir (AMKM)zatražio je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu hitne izmjenetek donesenog Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer smatra da jeizrađen na više spornih i neprovedivih odredaba.
ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Auto-moto klub Maksimir (AMKM) zatražio je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu hitne izmjene tek donesenog Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer smatra da je izrađen na više spornih i neprovedivih odredaba.

Propis o 0,0 promila alkohola u krvi vozača sasvim je neutemeljen jer znanost kaže da je vozač s do 0,4 promila alkohola u krvi potpuno sposoban upravljati vozilom, izjavio je predsjednik AMKM-a dr. Krunoslav Franjković.

Prema sudskim statistikama, koje su jedine mjerodavne, sedam posto prometnih nesreća prouzročili su alkoholizirani vozači, dodao je.

Zakon je neopravdano sve sručio na vozače iako standardi kažu da prometne nesreće podjednako izazivaju vozači, pješaci i loše ceste, kazao je profesor Fakulteta prometnih znanosti dr. Ivan Dadić.

Naveo je primjer križanja Štoosove i Kušlanove u Zagrebu na kojem su se događale brojne nesreće za koje su bili kažnjavani vozači, ali znanstvenom analizom utvrđeno je da je u 90 posto slučajeva kriva cesta. Po njemu, treba identificirati opasna mjesta i postupno ih rješavati, čime će se doista smanjiti broj mrtvih i broj nezgoda.

Ovaj zakon neće smanjiti broj nesreća, a ocjene kako je on to već postigao treba pripisati otvaranju autocesta i početnom šok-učinku zakona koji će se brzo istopiti, istaknuo je Dadić, napomenuvši da Zakon previše ovlasti daje policiji, a ne uvažava struku.

"Interese vozača nema tko zastupati jer je HAK u službi države", izjavio je dr. Dadić.

Tajnik AMKM-a Milan Ratkajec kaže da je na čelu HAK-a uvijek neka istaknuta stranačka osoba, da je HAK odustao od preventive u kojoj su nekada sudjelovale vojske volontera, te da su milijuni kuna godišnje, koji su bili namjenjeni preventivi, otišli u druge svrhe, iako je ona izuzetno važna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙