FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UDRUGA VINUM CROATICUM TRAŽI POVRATAK NA STARI ZAKON O 0,5 PROMILA ALKOHOLA U KRVI VOZAČA

ZAGREB, 19. kolovoza 2004. (Hina) - Udruga vinara, vinogradara ipoduzetnika Hrvatske "Vinum Croaticum" zatražila je danas, dan uočistupanja na snagu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama,povratak na odredbu starog zakona koji umjesto nula promila vozačimadozvoljava 0,5 promila alkohola u krvi.
ZAGREB, 19. kolovoza 2004. (Hina) - Udruga vinara, vinogradara i poduzetnika Hrvatske "Vinum Croaticum" zatražila je danas, dan uoči stupanja na snagu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, povratak na odredbu starog zakona koji umjesto nula promila vozačima dozvoljava 0,5 promila alkohola u krvi.

Na skupu pod nazivom "Pravo na čašu vina" udruga Vinum Croaticum koja okuplja oko 150 vinara, vinogradara i poduzetnika danas je na zagrebačkom Jarunu počela skupljati potpise za peticiju za - pravo na čašu vina, koju će u rujnu uručiti predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu.

Predsjednik Vinum Croaticum Anton Katunar rekao je kako su u razgovorima s vinarima, ugostiteljima, turistima i svekolikom javnošću uvjerili da je zakonska odredba o nula promila ne samo restriktivna, već i neprirodna.

"Tražimo pravo da možemo popiti čašu vina i da se ne trebamo osjećati kao kriminalci i narko bossovi zato što proizvodimo tu čašu vina", rekao je Katunar. To nam pravo daje naše iskustvo, tradicija i pripadnost civilizaciji, a i ekonomski moment, jer smo svi investirali u vinarstvo i vinogradarstvo i pitanje je, ima li Vlada mandat preko noći to sve dovesti u pitanje", rekao je. Dodao je da s druge strane ta ista Vlada donosi program o podizanju 13.000 hektara novih vinograda, kojega trebaju realizirati vinogradari i vinari. Rekao je da nitko nije dokazao da je 0,5 posto promila alkohola u krvi vozača krivac za prometne nesreće.

Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Božidar Pankretić izjavio je da će ostati kod toga da nakon ručka popije čašu vina. Kada bi popio više od jedne čašice ne bih vozio, a ako će se registrirati i ta jedna čaša, što sumnjam, onda ću platiti kaznu, rekao je Pankretić.

Potrebno je spriječiti da se pije i vozi u alkoholiziranom stanju, ali to ne treba raditi tako restriktivno i mora se slušati glas naroda, kojih više od 90 posto traže povratak na staru odredbu zakona. Najavio je da će HSS sutra zatražiti hitnu promjenu zakona, koji sutra stupa na snagu.

Predsjednik Hrvatske udruge restoratera Siniša Križanec rekao je da je odredbom od nula promila alkohola u krvi vozača Hrvatska napravila gaf prema turizmu, jer se time mijenjaju kulturne navike turista koji dolaze iz zemalja u kojima je dozvoljeno 0,8 promila, primjerice Talijana i Francuza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙