FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MILOŠEVIĆEVA TEORIJA ZAVJERE

ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Slobodan Milošević iznoseći svojuobranu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslavijini ne pokušava osporiti 66 točaka optužnice već svoju obranu temeljina povijesnom prikazu teorije navodne zavjere protiv Srba, no kada seosvrće na devedesete godine postaje "konkretan i govori točne stvari,ili barem one koje izgledaju vjerojatne", piše Guido Rampoldi urimskoj La Repubblici.
ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Slobodan Milošević iznoseći svoju obranu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ni ne pokušava osporiti 66 točaka optužnice već svoju obranu temelji na povijesnom prikazu teorije navodne zavjere protiv Srba, no kada se osvrće na devedesete godine postaje "konkretan i govori točne stvari, ili barem one koje izgledaju vjerojatne", piše Guido Rampoldi u rimskoj La Repubblici.

Milošević tako, po Rampoldiju, nije u krivu kada tvrdi da su Njemačka i Vatikan odigrali "žalosnu ulogu u raspadu bivše Jugoslavije". Miloševića je možda teško pratiti kada govori o vatikansko-njemačkom savezu stvorenom u 19. stoljeću sa ciljem da se ukloni Srbija, no "činjenica je da su 1990. njemačka diplomacija i hrvatski lobby u Vatikanu imali odlučujuću ulogu u poticanju EEZ-a da prizna neovisnost Slovenije i Hrvatske, i tako potvrdi smrt Jugoslavije", drži Rampoldi.

Uloga Vatikana i Njemačke, međutim, samo je dio istine, nastavlja Rampoldi i napominje kako bi se slušajući Miloševića moglo povjerovati da je "velika Srbija" samo mit koji je izmislila protujugoslavenska propaganda, "a ne ideologija prilično draga njegovim biračima, smrtonosni otrov za federaciju".

Sud u Haagu do sada ima izvanredne zasluge za to što je u pravnom obliku dokazao "istinu koja je bila očita svima koji su je htjeli shvatiti: srpske paravojne milicije, službeno 'spontane' formacije i takvima dugo vremena smatrane na zapadu, u stvarnosti su bile organizirane, financirane i vođene, barem u početku, iz Beograda (isto vrijedi i za Zagreb i hrvatske milicije)", piše Rampoldi i ocjenjuje kako, s obzirom na to da su tu činjenicu u sudskim raspravama već potvrdili i bivši dužnosnici Srba, Milošević gubi proces barem po pitanju većeg broja točaka optužnice.

Rampoldi napominje da, ukoliko sud Miloševića proglasi krivim i za najteže optužbe, odnosno zločine protiv čovječnosti, uz Miloševića bila bi okaljana i njegova nacija te bi Europski sud mogao Beograd osuditi da bosanske muslimane obešteti milijardama dolara. Opasnost da se to dogodi toliko je konkretna da u Beogradu, pri vrhu srpske vlasti, cijeli jedan ured radi kako bi Miloševiću pomogao da se obrani, te je tako pripremljen i popis od tisuću svjedoka koje je Milošević predložio sudu, objašnjava Rampoldi i nastavlja: "Među tisuću svjedoka nalaze se i dva Talijana, časnici ili bivši časnici oružanih snaga koji bi htjeli dati iskaz o onome što se događalo u Hrvatskoj: vjerojatno o okrutnostima koje su počinili pripadnici hrvatskih milicija protiv srpskog stanovništva, što su događaji koje su u izvješćima europskim vladama, pisanim u Zagrebu, promatrači iz EEZ-a često prešućivali". Rampoldi navodi i kako je Milošević navodno zatražio da se svjedoci iz Italije saslušaju bez prisustva javnosti kako bi njihov identitet ostao tajan i kako bi se otklonila mogućnost da budu izloženi riziku odmazde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙