FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKO PRAVOSUĐE I POVRATAK SRBA U HRVATSKU

ZAGREB, 19. kolovoza 2004. (Hina) - Zagrebačka misija OESS-a imeđunarodne organizacije više su puta upozoravale da za ratne zločinehrvatski prvostupanjski sudovi lakše optužuju i osuđuju građane srpskenacionalnosti, što bi moglo predstavljati ozbiljan problem za hrvatskudržavu jer će se prema ponašanju pravosuđa mjeriti njena stvarnasposobnost za uključivanje u europske integracije, piše za beogradsku"Politiku" dopisnik lista iz Hrvatske.
ZAGREB, 19. kolovoza 2004. (Hina) - Zagrebačka misija OESS-a i međunarodne organizacije više su puta upozoravale da za ratne zločine hrvatski prvostupanjski sudovi lakše optužuju i osuđuju građane srpske nacionalnosti, što bi moglo predstavljati ozbiljan problem za hrvatsku državu jer će se prema ponašanju pravosuđa mjeriti njena stvarna sposobnost za uključivanje u europske integracije, piše za beogradsku "Politiku" dopisnik lista iz Hrvatske.

OESS i druge međunarodne organizacije više su puta, piše dopisnik lista, Hrvatsku upozoravali na činjenicu da Srbi dobivaju visoke kazne uz "tanke" dokaze, dok se Hrvati često oslobađaju odgovornosti unatoč očiglednim dokazima. Takvo ponašanje prvostupanjskih sudova poznato je još od vremena rata kada je "masovno privođenje pravdi Srba imalo nedvosmislenu političku poruku", nastavlja dopisnik i napominje kako Vrhovni sud sve češće ispravlja takve "farse", pa i po nekoliko puta u jednom predmetu.

Takvo ponašanje sudova, koje "nije u funkciji pravde nego predstavlja jedan od najtežih oblika negativnog pritiska na povratak Srba u Hrvatsku", sada postaje ozbiljan problem za hrvatsku državu jer će se prema ponašanju pravosuđa mjeriti njena stvarna sposobnost za uključivanje u europske integracije, stoji u članku.

Po pisanju lista, nespremnost nekih dijelova hrvatskog pravosuđa da prihvati europske standarde pokazuje slučaj Osiječanina Milana S. koji je zbog "navodnog" ratnog zločina, osuđen na šest godina zatvora. "Proturječja u ovom slučaju ukazuju na pravu prirodu presude", ocjenjuje se u članku i navodi kako je osuđeni Milan S. proteklih nekoliko godina iz izbjeglištva bez većih teškoća dolazio u okolicu Bijelog manastira a uhićen je i osuđen, kako smatra, tek kada je počeo prikupljati dokumente za povrat stan u Osijeku i kuće u Divošu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙