FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikat visokog obrazovanja i znanosti: visokobrazovni sustav i znanost prepuštaju se profitu, a ne javnom interesu

ZAGREB, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Čelnici Nezavisnog sindikataznanosti i visokog obrazovanja ocijenili su na današnjoj konferencijiza novinare da visokom školstvu prijeti konkurencija raznih obrazovnihinstitucija iz inozemstva kojima je cilj profit, a ne opći interes.
ZAGREB, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ocijenili su na današnjoj konferenciji za novinare da visokom školstvu prijeti konkurencija raznih obrazovnih institucija iz inozemstva kojima je cilj profit, a ne opći interes.

Predsjednik velikog vijeća tog sindikata Vilim Ribić naglasio je da Hrvatskoj prijeti erozija visokoobrazovnog sustava zbog konkurecije javnog i neprofitnog sektora s profitnim organizacijama koje žele zaraditi novac dajući naobrazbu sumnjive kvalitete. Napomenuo je da se želja za zaradom pojavila i među fakultetima javnog sektora tako da, primjerice neki naši pravni i ekonomski fakulteti osnivaju ispostave po manjim gradovima.

Tako nam profesori počinju ličiti na trgovačke putnike i nemaju vremena za kvalitetni rad sa studentima ili za znanstveni rad, ocijenio je.

Naglasio je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nije zauzelo stav oko tih pojava niti da štiti javni interes i obrazovanje u javnom sektoru te da podržava dolazak nekih stranih visokoškolskih ustanova koje nemaju potrebne verifikacije u svojim zemljama. Konkurencija u visokom obrazovanju nije moguća i tu ne vrijede zakoni tržišta već je samo poželjna konkurencija znanja i kvalitete obrazovanja, zaključio je Ribić.

Najavio je da će tijekom jeseni sindikat pokrenuti neke akcije kako bi skrenuo pozornost javnosti na taj problem. Iznio je primjere Poljske i Jamajke u kojima je javni sektor viskog obrazovanja propao zbog nekontrolirane pojave stranih učilišta koja su davala obrazovanje sumnjive kvalitete.

Ribićeve stavove podržao je i predsjednik Sindikata znanosti Krunoslav Pisk koji je rekao da se slično pitanje može postaviti i za znanost. Također je na novinarski upit komentirao natpise u novinama oko navodnih nepravilnosti u Institutu "Ruđer Bošković" u kojem je prije bio ravnatelj.

Pozvao je vodstvo instituta da se obrati javnosti i da iznese sve činjenice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙