FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIONICE MALOPRODAJNIH I NAFTNIH TVRTKI PREDVODILE RASTOM INDEKSA

LONDON, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Prateći trend s Wall Streeta,na europskim tržištima dionica danas je također ostvaren rastvrijednosti burzovnih indeksa, podržan snažnim rastom cijena dionicanaftnih i maloprodajnih kompanija.
LONDON, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Prateći trend s Wall Streeta, na europskim tržištima dionica danas je također ostvaren rast vrijednosti burzovnih indeksa, podržan snažnim rastom cijena dionica naftnih i maloprodajnih kompanija.

Do podneva je londonski Ftse indeks ojačao 0,7 posto, dosegnuvši 4.489 bodova. Za toliko je porastao i frankfurtski DAX, pa iznosi 3.810 bodova.

Francuski maloprodajni lanac Carrefour predvodio je rastom cijena, povećavši dividende te obećavši da će smanjiti svoja zaduženja, nakon što je ostvario snažan rast dobiti u prvom polugodištu. Cijene njegovih dionica ojačale su čak pet posto.

Među sektorima s najboljom izvedbom bio je i naftni, budući su cijene nafte zaustavile svoje klizanje, koje je trajalo zadnjih nekoliko dana i tijekom kojeg je barel pojeftinio gotovo osam dolara. Među najvećim dobitnicama bila je dionica BP-a, ojačavši dva posto, te Shella, 1,4 i Totala 0,7 posto.

"Nove vijesti iz kompanija bile su prilično dobre, a ulagači sada pozorno iščekuju nove gospodarske pokazatelje kako bi vidjeli hoće li to potaknuti daljnji rast cijena dionica", ocijenila je Hilary Cook, direktorica investicijskih strategija pri Barclays Private Clientsu.

Poticaj kupovinama dalo je i prekonoćno pozitivno poslovanje na Wall Streetu. Ulagači sada čekaju na nove gospodarske pokazatelje, ponajviše podatke o aktivnostima u američkoj industriji tijekom kolovoza i građevinskoj aktivnosti u srpnju.

Od gubitnika ističe se dionica France Telecoma, koja je oslabila 2,1 posto nakon što je francuska vlada najavila da će prodati najmanje 9,6 posto svog udjela u toj kompaniji, čime očekuje zaraditi 5,75 milijardi eura. "Obzirom na poteškoće s javnim ponudama dionica Belgacoma i Eircoma prije ljeta, uspješni plasman ovih dionica bila bi zaista dobra vijest za taj sektor", istaknuo je analitičar Jefferiesa, Ian MacLeod.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,4 posto, na 11.127 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙