FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAG OPORAVAK CIJENA EUROPSKIH DIONICA

LONDON, 16. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što su dosegnule novenajniže razine od početka godine, cijene dionica na europskim burzamatijekom jutra malo su se oporavile predvođene naftnim sektorom u kojemse špekulira da bi naftna kompanija Total mogla ponuditi preuzimanjesvog rivala Royal Dutch/Shella.
LONDON, 16. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što su dosegnule nove najniže razine od početka godine, cijene dionica na europskim burzama tijekom jutra malo su se oporavile predvođene naftnim sektorom u kojem se špekulira da bi naftna kompanija Total mogla ponuditi preuzimanje svog rivala Royal Dutch/Shella.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks ojačao 0,23 posto, dosegnuvši 4.311 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,26 posto na vrijednosti, pa iznosi 3.656 bodova.

Dionice Shella porasle su oko 1,4 posto jer se na tržištu nagađa da će francuski Total podnijeti ponudu za njegovom akvizicijom. Zadovoljavajući poslovni rezultati njemačkog osiguravatelja Allianza, pak, pomogli su zaustaviti pad cijena dionica u osiguravateljskom sektoru, koje su bile pod pritiskom zabrinutosti da će razorni orkan koji je pogodio Floridu rezultirati velikim odštetnim zahtjevima.

Nova rekordno visoka cijena nafte od 46,91 dolarom za barel zabilježena tijekom jutra i dalje pogađa tržišno raspoloženje. Fond menadžeri kažu da su brokeri počeli snižavati procjene rasta američkog gospodarstva zbog negativnog utjecaja visokih troškova energenata na poslovanje korporacija te budžete potrošača raspoloživih za potrošnju.

"S usporavanjem gospodarskog rasta u Kini i nejasnim okruženjem u kojem se nalaze korporacije u pogledu izgleda za potrošnju, tada svaka negativna vijest poput visokih cijena nafte samo pomaže lošem raspoloženju na tržištu", kazao je Robert Sellar, menadžer fonda Aberdeen Asset Managementa.

Obujam trgovanja je nizak, budući nema novih korporativnih vijesti kako je završena sezona objave tromjesečnih poslovnih izvješća u SAD-u.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je izgubio 70 bodova na vrijednosti, te se spustio na najnižu razinu od sredine svibnja, 10.687 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙