FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: NASTAVLJENE EKSHUMACIJE U ISTOČNOJ BOSNI

SARAJEVO,1. rujna(Hina) - Stručnjaci Povjerenstva za nestale osobeFederacije Bosne i Hercegovine nastavili su u srijedu postupakekshumacije iz masovne grobnice kod Bratunca u istočnoj Bosni,otkrivene početkom ovog tjedna, za koju se vjeruje kako krije tijelaBošnjaka ubijenih na području Srebrenice.
SARAJEVO,1. rujna(Hina) - Stručnjaci Povjerenstva za nestale osobe Federacije Bosne i Hercegovine nastavili su u srijedu postupak ekshumacije iz masovne grobnice kod Bratunca u istočnoj Bosni, otkrivene početkom ovog tjedna, za koju se vjeruje kako krije tijela Bošnjaka ubijenih na području Srebrenice.

Jedan od članova Povjerenstva Murat Hurtić izjavio je bosanskohercegovačkim medijima kako se očekuje da bi u novopronađenoj grobnici moglo biti nekoliko desetaka tijela.

Ova grobnica nalazi se u selu Blječeva i u neposrednoj je blizini još jedne grobice iz koje su prošlog tjedna ekshumirani posmrtni ostaci 125 osoba te još neki ostaci na temelju kojih se nagađa da se radi o još 73 osobe.

Nova grobnica u Blječevi nije među onima čije je postojanje utvrdilo posebno povjerenstvo zaduženo za istragu o zbivanjima u Srebrenici, što ga je pod pritiskom međunarodne zajednice utemeljila Vlada Republike Srpske.

Hurtić je nakon otkrivanja grobnice kazao kako je njen pronalazak isključivo rezultat rada federalnog povjerenstva za traženje nestalih.

Predsjednik tog povjerenstva Amor Mašović istodobno je otvoreno doveo u pitanje utemeljenost informacija o navodnim novim lokacijama masovnih grobnica koje kriju tijela ubijenih Srebreničana i koje su navedene u dokumentu Vlade Republike Srpske objavljenom početkom ljeta.

Mašović je ovakve optužbe iznio nakon što su on i njegovi suradnici danima bez rezultata pretraživali mjesto Kazani kod Srebrenice za koje se tvrdilo kako krije veći broj tijela.

On je nakon toga zatražio da predstavnici federalnog povjerenstva razgovaraju s osobama koje su vlastima Republike Srpske dale podatke o navodnim neotkrivenim masovnim grobnicama kako bi se provjerila njihova vjerodostojnost.

Povjerenstvo za Srebrenicu navelo je u svom preliminarnom izvješću kako postoje najmanje 32 masovne grobnice, no primjer Kazana je pokazao kako su neke od tih informacija netočne.

Smatra se kako je tijekom rata u BiH nestalo najmanje 27 tisuća osoba a članovi obitelji i danas tragaju za više od 16 tisuća nestalih u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙