FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZMO povećao aktualnu vrijednost mirovine za četiri posto

ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda zamirovinsko osiguranje izvijestilo je danas da je donijelo odluku opovećanju aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja za četiri posto,što znači da će umirovljenici dobiti mirovine za kolovoz uvećane začetiri posto i razliku mirovina za srpanj.
ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje izvijestilo je danas da je donijelo odluku o povećanju aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja za četiri posto, što znači da će umirovljenici dobiti mirovine za kolovoz uvećane za četiri posto i razliku mirovina za srpanj.

Tako bi, primjerice, umirovljenik s prosječnom mirovinom, koja je u lipnju iznosila 1.740 kuna, u rujnu trebao primiti mirovinu veću za 70 kuna i razliku za srpanj od 70 kuna.

Odlukom HZMO-a za isti postotak povećana je i osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, te najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža.

Nova vrijednost mirovina izračunata je na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku o rastu plaća u prvom polugodištu 2004. godine, čime je po prvi puta primjenjena nova formula usklađivanja mirovina koju su proljetos dogovorili HDZ-ova Vlada i predstavnici umirovljenika.

Predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i umirovljeničkih udruga na jučerašnjem sastanku s predstavnicima vlasti, na čelu s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, nisu prihvatili prijedlog Ministarstva financija o povećanju mirovina za 2,3 posto, koliko je iznosio realni rast plaća, već su inzistirali na četiri posto, koliko su rasle bruto plaće.

No, s obzirom da je Vlada upozorila na moguće financijske poteškoće u provedbi sporazuma između HDZ-a i HSU-a, dogovoreno je da će zajedničko povjerenstvo u roku šest mjeseci analizirati je li taj sporazum moguće provesti s obzirom na stvarne gospodarske mogućnosti zemlje.

Sporazum HDZ-a i HSU-a, čijim je potpisivanjem HSU uvjetovao svoju potporu Sanaderovoj Vladi, također predviđa jednom godišnje izvanredno povećanje mirovina u skladu s rastom BDP-a, kao i da će mirovine od 1. siječnja iduće godine dosegnuti razinu od 50 posto plaće.

(Hina) xmd ymd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙