FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

za noćMAKEDONIJA: NEZAPOSLENE ŽENE POČELE TKATI NAVLAKE ZA MOBITELE

SKOPLJE, 1. rujna 2004. (Hina) - Velika nezaposlenost u Makedoniji,gotovo 40 posto, natjerala je mnoge ljude da se snalaze kako znaju dabi osigurali egzistenciju, a uz negativne pojave - sivu ekonomiju ipljačku - ima i pozitivnih primjera, kao što je vraćanje starimobrtima, piše u ponedjeljak makedonski dnevni list.
SKOPLJE, 1. rujna 2004. (Hina) - Velika nezaposlenost u Makedoniji, gotovo 40 posto, natjerala je mnoge ljude da se snalaze kako znaju da bi osigurali egzistenciju, a uz negativne pojave - sivu ekonomiju i pljačku - ima i pozitivnih primjera, kao što je vraćanje starim obrtima, piše u ponedjeljak makedonski dnevni list.

U nekoliko skopskih sela mještanke su iz podruma izvukle naprave za tkanje svojih baka i počele tkati suvenire od vune, a uz tradicionalne predmete dosjetile su se izrađivati i navlake za mobitele, piše Utrinski vesnik.

Koristeći elektroniku, suveniri su ponuđeni na internetu i za samo nekoliko dana počele su stizati narudžbe ne samo iz Makedonije već i iz inozemstva.

Za nekoliko mjeseci potražnja je veća od ponude, kaže Trajanka Smilevska iz sela Raštak, koja je prva počela tkati i najavljuje otvaranje radionice zajedno sa suseljankama i zapošljavanje mladih.

Koristi od obnavljanja ovog obrta odmah su osjetili i proizvođači vune, kojoj je znatno skočila cijena a ako se potražnja za suvenirima nastavi ovim tempom, bit će potrebni i novi razboji za tkanje, ocjenjuje u svojem članku taj makedonski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙