FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SASTANAK VANJSKIH POSLOVA ALBANIJE, MAKEDONIJE I HRVATSKE

DUBROVNIK, 7. kolovoza 2004. (Hina) - Sastanak ministara vanjskihposlova Američko-Jadranske povelje na kojemu su sudjelovali ministrivanjskih poslova Hrvatske Miomir Žužul, Makedonije Ilinka Mitreva,Albanije Kastriot Islami te zamjenica pomoćnika državnog tajnikaSjedinjenih Država Kathleen Stephens, održan je u subotu uDubrovniku.
DUBROVNIK, 7. kolovoza 2004. (Hina) - Sastanak ministara vanjskih poslova Američko-Jadranske povelje na kojemu su sudjelovali ministri vanjskih poslova Hrvatske Miomir Žužul, Makedonije Ilinka Mitreva, Albanije Kastriot Islami te zamjenica pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Država Kathleen Stephens, održan je u subotu u Dubrovniku.

Hrvatski ministar vanjskih poslova kazao je da ovakvi susreti pokazuju kako tri zemlje rade u pravom smjeru i da to ubrzava put prema NATO-u.

"Razvijanjem dobrih i prijateljskih odnosa sa susjedima koji imaju iste interese i ciljeve pridonosimo i stabilnosti cijele regije" naglasio je Žužul.

Ministri triju zemalja dogovorili su se nastaviti surađivati na zajedničkom strateškom cilju, a taj je postizanje pune integracije u europske i euroatlantske procese.

Dobri odnosi, rečeno je po završetku susreta, trebali bi se reflektirati i na sve druge vrste odnosa triju zemalja.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije u rujnu bi se trebali sastati s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom a idući službeni susret trebao bi slijediti u Zagrebu u studenome.

Navedenim trima zemljama, koje su ove godine ostale izvan NATO-a (u koji su ušle Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovenija, te Slovačka), američki predsjednik George W. Bush i bivši glavni tajnik NATO-a George Robertson obećali su nastavak politike otvorenih vrata. To je formalizirano Američko- jadranskom poveljom potpisanom u svibnju 2003., kojom se predviđa potpora SAD-a trima državama na njihovu putu u NATO i njihova međusobna suradnja u ispunjavanju uvjeta za prijam u Savez.

Datum prijama nije naveden u Povelji koja ističe da tri zemlje mogu postati članice prvom prigodom nakon što ispune potrebne uvjete.

U preambuli Povelje stoji da će se tri zemlje procijenjivati za članstvo u NATO-u prema individualnim postignućima na čemu je posebno inzistirala Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙