FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOBANKOVIĆ: SUŠENJE CRNOGORIČNE ŠUME POPRIMA RAZMJERE ELEMENTARNE NEPOGODE

GOSPIĆ, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković rekao je danas u Gospiću kako jezabrinjavajuće i poprima razmjere elementarne nepogode sušenjecrnogorične šume u Lici i Gorskom kotaru i od struke zatražio hitnemjere.
GOSPIĆ, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković rekao je danas u Gospiću kako je zabrinjavajuće i poprima razmjere elementarne nepogode sušenje crnogorične šume u Lici i Gorskom kotaru i od struke zatražio hitne mjere.

Samo u ovoj godini šumarstvo će zbog suše crnogorice izgubiti oko 200 tisuća kubičnih metara oblovine, rekao je Čobanković na konferenciji za novinare Hrvatskih šuma o problemu pojačanog sušenja crnogorične šume, osobito jele.

"Problem sušenja jela u ovoj je godini poprimilo zabrinjavajuće razmjere, pa će Hrvatske šume zbog smanjene vrijednosti oblovine zabilježiti štetu veću od 15 milijuna kuna", rekao je direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk.

Naveo je kako je simptomatično da su u ovoj godini razmjeri sušenja višestruko veći od svih dosadašnjih godina.

O tome, je li izgradnja auto-ceste na dionici kroz Liku također dijelom uzrok sušenju jele, Beuk je rekao kako je sigurno da su jedan od osnovnih razloga duža sušna razdoblja u zadnjih nekoliko godina.

Sušenje crnogorične šume nije samo prisutno uz auto-cestu već i izvan tog prostora, rekao je Beuk.

Stručnjaci procjenjuju da je sušenje crnogorice rašireno na više od 100.000 hektara u Lici i Gorskom kotaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙