FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ALITALIA UPOZORILA DA ĆE ZA MJESEC DANA U STEČAJ

RIM, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Talijanska zrakoplovna kompanijaAlitalia upozorila je da će za mjesec dana otići u stečaj ako nepostigne dogovor sa sindikatima o restrukturiranju.
RIM, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Talijanska zrakoplovna kompanija Alitalia upozorila je da će za mjesec dana otići u stečaj ako ne postigne dogovor sa sindikatima o restrukturiranju.

"Ne uzimajući u obzir nepredviđene, izvanredne događaje, raspoloživ novac na našim računima postupno će nestati u roku mjesec dana, što će učiniti hitni zajam za premošćivanje od 400 milijuna eura apsolutno nužnim", stoji u priopćenju Alitalijina odbora direktora.

Oni su se sastali kako bi razmotrili financijsku krizu u kojoj se našla kompanija, koja mora postići sporazum sa sindikatima o planu restrukturiranja u nastojanju da osigura dobivanje državnog jamstva za taj zajam. "Za isplatu tog kredita je uvjet je postizanje sporazuma sa sindikatima o industrijskom planu do 15. rujna", stoji nadalje u njihovu priopćenju.

Sindikati zahtijevaju očitovanje o medijskim izvješćima da se u Alitaliji predviđa otpuštanje više od 6.000 od ukupno 22.000 radnih mjesta, te žele dobiti garancije o socijalnim kompenzacijama i oživljavanju talijanske zrakoplovne industrije. Oni su također pozvali vladu, najvećeg dioničara Alitalije, sa 62,3 posto vlasničkog udjela, da intervenira u toj krizi.

Zamjenik talijanskog premijera Gianfranco Fini pozvao je ranije obje strane da usvoje "razumni stav" u svojim pregovorima oko budućnosti te kompanije. "Alitalia mora biti spašena", izjavio je, dodavši da je bitno za menadžment da sastavi realni industrijski plan, koji će predstavljati i više od pukog otpuštanja djelatnika.

No, zatražio je i od sindikata da pomognu osigurati budućnost kompanije. "Ne možemo gledati na Alitaliju kao na ministarstvo koje garantira doživotno zaposlenje", izjavio je. "Problem nije samo oko zaštite radnih mjesta. Ako nastavimo primjenjivati istu logiku, Alitalia je u stvarnoj opasnosti", rekao je Fini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙