FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ALITALIJA RAZMATRA OTPUŠTANJE VIŠE OD 25 POSTO RADNIKA

RIM, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Uprava Alitalije razmatra smanjivanjebroja zaposlenih za više od 25 posto u nastojanju da spasi tutalijansku zrakoplovnu kompaniju od kolapsa prije sredine rujna, pišeThe Financial Times.
RIM, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Uprava Alitalije razmatra smanjivanje broja zaposlenih za više od 25 posto u nastojanju da spasi tu talijansku zrakoplovnu kompaniju od kolapsa prije sredine rujna, piše The Financial Times.

Učinak te odluke donekle će biti ublažen jer će mnogi od 6.000 djelatnika koji bi trebali ostati bez posla biti premješteni u druge kompanije. Riječ je prije svega o uslužnim tvrtkama koje bi se u sklopu plana spašavanja Alitalije trebale odvojiti od matične kompanije, no u kojima bi zrakoplovna kompanija imala vlasnički udjel.

Izvršni direktor kompanije Giancarlo Cimoli rekao je sindikatima tijekom ovotjednih pregovora kako su nužne drastične mjere rezanja troškova, s ciljem uštede 880 milijuna eura u iduće četiri godine. On ima snažnu podršku talijanskog ministra financija Domenicoa Siniscalacoa i ostalih ministara, koji su obećali 440 milijuna eura zajma s državnom garancijom, ali samo pod uvjetom da sindikati prihvate plan oporavka kompanije.

"Vlada nema mogućnosti spašavanja Alitalije s novcem poreznih obveznika", izjavio je talijanski ministar za europske poslove Rocco Buttiglione, koji će uskoro postati povjerenik u Europskoj komisiji.

Prijedlog da se na tisuće radnih mjesta presele iz Alitalije, koja je u 62-postotnom vlasništvu države, u druge kompanije, nailazi na otpor sindikata, koji se pribojavaju da će uslijediti trajna otpuštanja ako Alitalija ne zadrži većinske udjele u tim kompanijama.

Rok za postizanje sporazuma između uprave kompanije i sindikata je 15. rujna. U nekim područjima već je postignut napredak, budući su piloti iskazali spremnost da rade pod istim uvjetima kao i piloti u konkurentskoj Lufthansi, no uz 20 posto niže plaće.

U središtu problema ostaje broj otkaza i buduća struktura Alitalije. Dva prijašnja pokušaja spašavanja ove godine nisu uspjela zbog sindikalnog otpora i podjela unutar vladajuće talijanske koalicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙