FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 29. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4,30 sat
ZAGREB, 29. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sat

HVAR - Predsjednik Republike Stjepan Mesić komentirao je jučer na Hvaru nedavnu izjavu slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka da je zadnjih sedam kilometara državne kopnene granice u Istri sporno, te da su konačno određene kopnene granice Hrvatske i Slovenije samo želja hrvatskog predsjednika. Mesić je Hrvatskom radiju rekao da je on samo konstatirao činjenično stanje. Badinterova komisija, podsjetio je, utvrdila je da su granice bivših jugoslavenskih republika postale granice novostvorenih država na kopnu, a da se države moraju dogovoriti o granici na moru. Mesić je komentirao i sve veće zanimanje stranih državljana za kupnju nekretnina na Jadranu. Rekao je da bi prije ulaska u EU trebali zaštititi svoja prirodna bogatstva, a kao primjer naveo je Dansku gdje vlasništvo nad farmama mogu stjecati samo državljani te zemlje.

UMAG - Ako država ne povuče poteze kojima će umanjiti ogorčenost hrvatskih ribara, može očekivati poprilično "vruću jesen", najavio je jučer predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Luciano Bose na konferenciji za novinare. Ocijenio je da je hrvatsko ribarstvo u kolapsu i - ako mu država ne pomogne - neće se moći oduprijeti tržišnoj utakmici kada Hrvatska uđe u Europsku uniju (EU). Bose je zatražio da Vlada cijenu litre "plavog dizela" vrati na "donekle izdržive tri kune" umjesto sadašnje cijene od 3,41 kunu. Sindikat također traži da Vlada što prije proglasi ribolovno-ekološku zonu u Jadranu, a ističe kako u međuvremenu svim ribarima, pa tako i hrvatskim, treba zabraniti koćarenje i školjkarenje kako bi se spriječila "totalna devastacija Jadrana". Te je zahtjeve podupro predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst, čiji je član Sindikat ribara.

OSIJEK - U organizaciji osječke Udruge "Žrtve Domovinskog rata" u Osijeku je sinoć obilježen 30. kolovoza, Međunarodni dan nestalih osoba, u znak sjećanja na nestale osobe s područja Osječko-baranjske županije u srpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata. Pred spomen obilježjem civilnim i vojnim stradalnicima Domovinskog rata na Trgu Slobode predstavnici grada Osijeka i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće. U prostorijama Kapucinske crkve u Osijeku postavljena je izložba fotografija nestalih i stradalih osoba, pod nazivom "Žrtve ne smiju biti zaboravljene". Na izložbi je predstavljeno oko 150 fotografija koje prikazuju stradanja građana Osijeka i okolnih mjesta tijekom velikosrpske agresije 1991. i 1992. godine. Izložba će biti otvorena do 2. rujna. Predsjednica Udruge "Žrtve Domovinskog rata", Štefica Krstić, rekla je kako se u Osječko-baranjskoj županiji još uvijek traži više od stotinu nestalih osoba. Sa skupa je upućen apel predsjednicima države, Vlade i Hrvatskog sabora te nadležnima u Vladi, u kojem se upozorava kako se veliki broj posmrtnih ostataka stradalih i dalje vode kao neidentificirani, a ujedno se pozivaju nadležne državne institucije da se maksimalno založe za brže razrješavanje sudbine nestalih osoba i utvrđivanje identiteta do sada neidentificiranih žrtava.

NAŠICE - U Našicama je sinoć završio 19. saziv Kolonije umjetničke keramike "Hinko Juhn". U sedmodnevnom radu kolonije, čija tema nije bila zadana već je cjelokupan rad bio prepušten kreativnosti umjetnika, sudjelovali su hrvatski umjetnici - keramičari Vedrana Balković, Nevenka Miklenić, Grozdana Korpar, Stjepan Gračan, Vladimira Živanović i Margareta Lekić. Po prvi puta keramičarskoj koloniji priključili su se studenti Akademije likovnih umjetnosti (ALU) iz Zagreba. Također ove je godine Kolonija umjetničke keramike dobila novi prostor, odnosno za njezino održavanje uređen je podrum dvorca obitelji Pejačević, u središtu Našica. Održavanje 19. saziva Kolonije umjetničke keramike, posvećene osnivaču moderne keramike u Hrvatskoj - Hinku Juhnu (koji je iz Podgorača, pokraj Našica), financirali su Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija i Grad Našice. Kolonija se nije održavala samo tijekom Domovinskoga rata, a prigodnom će izložbom, krajem ove godine, biti obilježeno 25. godina njezinog postojanja. Tada će biti izloženo gotovo 300 eksponata iz svih saziva kolonije.

VRBOVEC - Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić jučer je uz prigodnu svečanost u Vrbovcu otvorio ovogodišnju turističko-kulinarsku priredbu "Kaj su jeli naši stari". Članice sedam ženskih udruga pripremile su jela po starinskim receptima. Prosudbeni sud proglasio je pobjednicima meni žena Gradečke ulice u Vrbovcu i stol Gradske udruge umirovljenika. Turističko-kulinarska priredba "Kaj su jeli naši stari" nastavlja se i danas, a iz Zagreba za Vrbovec danas u 9,55, sati kreće poseban vlak. Priredbu prate mnogobrojni kulturno-umjetnički zabavni i sportski sadržaji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙