FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HRVATSKOJ LANI NA IT USLUGE POTROŠENO 144,6 MILIJUNA DOLARA

ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Na informatičko-telekomunikacijske(IT) usluge lani je Hrvatskoj utrošeno 144,6 milijuna američkih dolaraili više od 33 posto gledano u američkim dolarima u odnosu na godinuprije; no, kad se uzme u obzir pad vrijednosti dolara, godišnja stoparasta domaće potrošnje na IT usluge izražena u kunama iznosi samo 5,9posto u odnosu na 2003, objavila je analitičarska kuća IDC Adriatics.
ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Na informatičko-telekomunikacijske (IT) usluge lani je Hrvatskoj utrošeno 144,6 milijuna američkih dolara ili više od 33 posto gledano u američkim dolarima u odnosu na godinu prije; no, kad se uzme u obzir pad vrijednosti dolara, godišnja stopa rasta domaće potrošnje na IT usluge izražena u kunama iznosi samo 5,9 posto u odnosu na 2003, objavila je analitičarska kuća IDC Adriatics.

Te su brojke rezultat istraživanja IDC Adriaticsa u kojem navode kako je porast potrošnje na IT usluge u Hrvatskoj niži od očekivanoga. Razloge za to IDC pripisuje rezanju državnih proračunskih ulaganja u IT sektor zbog izbora i proračunskih ograničenja.

IDC napominje da je porastu pridonijelo i to što su bankarski i telekomunikacijski sektor ipak ulagali novac u jačanje IT usluga.

U IDC-u očekuju stagnaciju hrvatskoga tržišta IT usluga u ovoj godini, no za 2005. najavljuju rast koji se, procjenjuju, neće zaustaviti niti u narednim godinama.

Tri najveća pružatelja IT usluga na domaćem tržištu lani bili su IBM, b4b i S&T (Hermes Plus). No, usprkos tome, niti jedan od njih ne drži značajno veći tržišni udio od onoga koji drže ostali takmaci. Prema istraživanju IDC-a, tržište IT usluga u Hrvatskoj je ravnomjerno raspoređeno na tvrtke.

Međunarodne tvrtke odigrale su važnu ulogu na tom dijelu tržišta, ali njihov direktni prihod od IT usluga je nešto manji od četvrtine ukupne potrošnje u Hrvatskoj na IT usluge, procijenio je direktor IDC Adriaticsa Boris Žitnik. Dodao je da to govori od snazi domaćih tvrtki koje se bave IT uslugama. No, ipak je ocijenio tržište IT usluga u Hrvatskoj još uvijek nezrelim i u procesu konsolidacije.

Usluge prilagođavanja računalnog softvera i usluge "outsourcinga" lani su ostvarile veći tržišni udjela na račun usluga hardverske i softverske podrške, sistemskih integracija i IT konzaltinga. No, usprkos tome, usluge instalacije, te usluge hardverske i softverske podrške imaju vodeću tržišnu poziciju sa 39,7 posto udjela u ukupnoj IT potrošnji u Hrvatskoj. Druge po veličini su usluge prilagođavanja računalnog softvera.

Država je najviše ulagala u IT usluge lani u Hrvatskoj, s time da je potrošnja središnje državne uprave na tom polju nadmašila onu lokalne uprave sa tri naprama jedan. IDC očekuje da će država i dalje ostati najveći ulagač u IT usluge zbog značajnog broja tehnoloških unapređenja potrebnih u javnom sektoru u sklopu procesa približavanja Europskoj uniji, kako bi se dostigao informatički standard te zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙