FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TALIJANSKO-FRANCUSKI SPOR OKO IZRUČENJA OSUĐENIH ZA TERORIZAM

RIM, 25. kolovoza 2004. (Hina/AR) - Novi talijansko-francuski sporotvoren je ovih dana oko izručenja talijanskih građana osuđenih uItaliji za terorističke zločine, a koji normalno žive u Francuskoj.
RIM, 25. kolovoza 2004. (Hina/AR) - Novi talijansko-francuski spor otvoren je ovih dana oko izručenja talijanskih građana osuđenih u Italiji za terorističke zločine, a koji normalno žive u Francuskoj.

Napetost je porasla nakon što je nestao Cesare Battisti (50 godina), pripadnik krajnje lijevice, koji je u Italiji osuđen na doživotni zatvor zbog četiri ubojstva, a živio je normalno u Parizu. Proces o njegovu izručenju bio je otvoren. Battisti živi u Francuskoj od 1981. godine, kada je pobjegao iz zatvora u Frisineneu pokraj Rima.

Italija je najavila da će od Francuske zatražiti izručenje još 12 osoba koje je talijansko sudstvo osudilo zbog terorizma, a koji su našli novi dom u susjednoj zemlji. U Francuskoj je tzv. doktrina Mitterrand (po imenu bivšeg francuskog predsjednika) omogućavala pružanje utočišta pripadnicima Crvenih brigada i sličnih terorističkih organizacija koji su osuđivani po izvanrednim zakonima, koje je tadašnja vladajuća ljevica smatrala nelegitimnima.

Francuska je promijenila držanje i u kolovozu 2002. izručila Italiji Paola Persichettija, koji je osuđen na 17 godina zatvora zbog ubojstva, a u siječnju 2003. talijanska vlada zatražila je izručenje Battistija, koji je u međuvremenu u Parizu postao poznati pisac kriminalnih romana. Osuđen je za ubojstvo četiri osobe, među kojima i čuvara zatvora u Udinama, Andree Santora te agenta milanske specijalne policije Andree Campagnua. Uhićen je i zatvoren 1981. godine, ali je uspio pobjeći i živio normalno u Francuskoj do 10. veljače ove godine, kada je u Parizu uhićen na talijanski zahtjev za izručenjem. Pušten je 15 dana kasnije, ali se morao jednom tjedno prijavljivati policiji.

Polovicom kolovoza Battisti nije došao na potpis i sada bi francusko tužiteljstvo moglo izdati nalog za njegovim uhićenjem. Istodobno Italija traži od Nikarage izručenje Alessia Casimirrija, jedininog pripadnika Crvenih brigada koji je sudjelovao u otmici demokršćanskog čelnika Alda Mora, a nikada nije bio zatvoren.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙