FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U ITALIJI SVE VEĆA RAZILAŽENJA U ODNOSU PREMA SUSJEDIMA

LJUBLJANA,16. kolovoza(Hina) - Sve su veće razlike između talijanskedesnice i katoličke crkve u Italiji kad je riječ o odnosima saSlovenijom i Hrvatskom, piše mariborski dnevni list "Večer",analizirajući talijanski pogranični tisak u Trstu i Goriziji, te nekepolitičke reakcije na polemiku koji je izazvao film "Srce u fojbi" iizjavu nekadašnjeg predsjednika Francesca Cossige da bi Tito zaslužiospomenik u Trstu.
LJUBLJANA,16. kolovoza(Hina) - Sve su veće razlike između talijanske desnice i katoličke crkve u Italiji kad je riječ o odnosima sa Slovenijom i Hrvatskom, piše mariborski dnevni list "Večer", analizirajući talijanski pogranični tisak u Trstu i Goriziji, te neke političke reakcije na polemiku koji je izazvao film "Srce u fojbi" i izjavu nekadašnjeg predsjednika Francesca Cossige da bi Tito zaslužio spomenik u Trstu.

Za razliku od desnice i dijela desnog centra u Furlaniji - Julijskoj krajini (Friuli Giulia) crkva je u toj pokrajini za približavanje sa Slovenijom i zaštitu slovenske manjine, a tršćanski i koparski biskup za blagdan Velike gospe imali su koncelebriranu misu. Tršćanska biskupija na inicijativu biskupa Eugenia Ravignanija priprema seminar o povijesti i perspektivama Trsta, multikulturalizmu i jačanju suradnje regija, piše "Večer".

S druge strane, navodi list, desnica u Trstu sprema se na gradnju povijesnog muzeja kod fojbe Bazovica u koju su po tvrdnjama desničara partizani bacali Talijane samo zato što su bili Talijani što prikazuje i kontroverzni film "Srce u fojbi", koji se snima u Crnoj Gori. Taj film, sudeći po scenariju na nacionalistički način prikazuje prvenstveno Sloveniju i njezin narodno-oslobodilački pokret te i neki talijanski mediji priznaju da film ima grubu političku usmjerenost, piše list. U takvoj je atmosferi tršćansku desnicu izazvala i izjava bivšeg predsjednika Cossige da je Tito zaslužio spomenik u Trstu, piše list.

"Cossiga je zapravo usporedio Trst i Bolzano u Alto Adigeu gdje je desnica glavni trg imenovala Trg pobjede, a za Tita rekao da je bio velik čovjek i da je Jadran u njegovo vrijeme bio "prijateljsko more" koje je Italiji omogućilo da uštedi velika sredstva jer se nije trebala bojati sovjetske invazije. Cossiga je rekao da bi u Trstu u duhu poštovanja povijesne istine morali Titu i partizanima postaviti spomenik jer su iz grada protjerali nacifašiste, navodi "Večer".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙