FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIŠAK U ROBNOJ RAZMJENI OSTVARILE ČETIRI HRVATSKE ŽUPANIJE

ZAGREB, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Suficit u robnoj razmjeni sinozemstvom u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarile svega četiriod 21 hrvatske županije, i to Sisačko-moslavačka, Osječko-baranjska,Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska.
ZAGREB, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarile svega četiri od 21 hrvatske županije, i to Sisačko-moslavačka, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska.

Ukupni je hrvatski izvoz u prvoj polovici ove godini iznosio 3,72 milijarde dolara, dok je uvoz istodobno dostigao vrijednost od gotovo 8 milijardi dolara, pri čemu se najveći dio izvoza i uvoza odnosi na Grad Zagreb, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Tako je Zagreb u prvom polugodištu ostvario gotovo trećinu ukupnog hrvatskog robnog izvoza - 1,18 milijardi USD, dok je zagrebački udio u ukupnom uvozu veći od 50 posto (4,33 milijarde USD). To znači da je zagrebački manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni iznosio čak 3,14 milijardi dolara, od 4,22 milijarde USD koliko je iznosio ukupni hrvatski deficit robne razmjene s inozemstvom.

Manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni bilježi i većina hrvatskih županija, izuzev spomenutih četiriju županija.

Vrijednosno najveći suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom, od 55,5 milijuna dolara, u prvoj je polovici ove godine ostvarila Osječko-baranjska županija. Izvoz te županije iznosio je, naime, 212,45 milijuna dolara (oko 3,3 posto više nego u u isto vrijeme lani), dok je uvoz povećan za 4,8 posto, na gotovo 157 milijuna USD.

Slijedi Sisačko-moslavačka županija, s povećanjem izvoza za 64,4 posto, na 277,37 milijuna dolara, uz istovremeni rast uvoza po znatno manjoj stopi od 29,6 posto, na 236,14 milijuna dolara. Vanjskotrgovinski suficit te županije tako je u prvom ovogodišnjem polugodištu iznosio 41,23 milijuna dolara.

Višak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Virovitičko-podravske županije iznosio je 14,9 milijuna USD. Vrijednost izvoza te županije u prvih je šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine smanjena za 27,4 posto, na 44,4 milijuna dolara, dok je uvoz porastao za 30,5 posto, na 29,5 milijuna USD.

Najmanji, 7 milijuna dolara vrijedan višak u razmjeni s inozemstvom u prvoj polovici ove godine zabilježila je Požeško-slavonska županija, čiji je izvoz u tom razdoblju povećan za 26,2 posto, na 41,1 milijun dolara, a uvoz za 51 posto, na 34,07 milijuna dolara.

Izvoz tih županija, izuzev Sisačko-moslavačke, i u prvoj polovici 2003. godini je bio veći od uvoza, no tada je višak u robnoj razmjeni ostvarila i Ličko-senjska županija u iznosu nešto manjem od pola milijuna USD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙