FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: OTVORENO PISMO HRVATSKIH INTELEKTUALACA RASVIJETLILO SLUČAJ SPOMENIKA MILI BUDAKU

ZAGREB, 25. kolovoza 2004. (Hina) - Spomenik ustaškom ministru iideologu NDH Mili Budaku u Svetom Roku pretvorio se u svojevrsni"vrući krumpir koji se sada premeće iz ruke u ruku, a kuhari sve višepokazuju svoje pravo lice", piše beogradska "Politika" u osvrtu naotvoreno pismo kojim više od 120 hrvatskih intelektualaca tražireviziju suđenja ministru vlade NDH.
ZAGREB, 25. kolovoza 2004. (Hina) - Spomenik ustaškom ministru i ideologu NDH Mili Budaku u Svetom Roku pretvorio se u svojevrsni "vrući krumpir koji se sada premeće iz ruke u ruku, a kuhari sve više pokazuju svoje pravo lice", piše beogradska "Politika" u osvrtu na otvoreno pismo kojim više od 120 hrvatskih intelektualaca traži reviziju suđenja ministru vlade NDH.

U Hrvatskoj se i dalje čude kako je usprkos protivljenju svih vladajućih i političkih struktura i vrha Katoličke crkve, spomenik Mili Budaku ipak postavljen, bilježi beogradski list, ističući da "ovu paradoksalnu situaciju na izvjestan način razrješuje današnji događaj, koji samo potvrđuje da se ovakve stvari gotovo u pravilu ne događaju slučajno, već imaju svoju pozadinu, odnosno određenu namjeru".

Potpisima više od 120 hrvatskih intelektualaca u otvorenom pismu "zapravo ponovno jača već poznata i stara teza poraženih kvislinških snaga da su suđenja ratnim zločincima iz II. svjetskog rata bila 'politička suđenja', odnosno da ustaše i ostali okupatorski kvislinzi nisu bili fašisti nego borci za nacionalnu slobodu , a protiv 'komunističke pošasti'", piše list.

Među potpisnicima su akademici, sveučilišni profesori i domaći uglednici privrženi "desničarskim hrvatskim političkim opcijama i do kraja vjerni Tuđmanovom liku i djelu", bilježi beogradski list.

"Tako se razišla magla u kojoj i pored masovnog verbalnog protivljenja izgradnji spomenika čimbenici događaja koji dobija sve veći negativan odjek u međunarodnoj javnosti i dalje upiru prst oko sebe", zaključuju beogradski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙