FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ministarsto zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva o izgradnji stanova za branitelje

ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas kako je nakonpreuzimanja poslova izgradnje stanova za stradalnike Domovinskog rataod bivšeg Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva zateklopotpuno nesređeno stanje oko izgradnje 2000 stanova.
ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas kako je nakon preuzimanja poslova izgradnje stanova za stradalnike Domovinskog rata od bivšeg Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva zateklo potpuno nesređeno stanje oko izgradnje 2000 stanova.

U povodu učestalih napisa u medijima o kvaliteti stanova izgrađenih za stradalnike Domovinskog rata prema Zakonu o braniteljima, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ističe kako je u dvije godine, od stupanja zakona na snagu, braniteljima do 2000. predano 2258 stanova, a od 2000. do kraja 2003. 1984 stana, te da je u ranoj fazi izgradnje još oko 1000 stanova.

"Za oko 2000 dovršenih stanova treba napraviti konačni obračun što, s obzirom na nepotpunu dokumentaciju, ide vrlo teško", ističe se u priopćenju.

To znači, pojašnjavaju u Ministarstvu, da ne postoje zapisnici o primopredaji stanova, da su troškovnici neprecizni, da nije definiran broj stanova, a kod nekih ni utvrđena kvadratura.

Za 215 stanova u Ivancu, Puli, Senju i Zagrebu, koji se u napisima najčešće spominju, bivše je Ministarstvo dobilo uporabnu dozvolu, no nisu mogli biti useljeni zbog nedostataka nastalih u izgradnji zbog nedefiniranih odnosa između investitora i izvođača radova te ostalih sudionika u izgradnji.

"Važno je naglasiti da, osim dugotrajne gradnje, ni na jednoj od navedenih lokacija tvrtka koja je započela gradnju nije tu gradnju i dovršila", stoji u priopćenju.

Navodi se kako je bivše Ministarstvo raskidalo te s novim izvođačima dogovaralo dovršenje poslova sistemom "ključ u ruke". Izvođači sada od novog Ministarstva potražuju dodatna sredstva bez čega ne žele otkloniti nedostatke na građevinama.

Poslovi gradnje preugovarani su bez da je prethodno određen točan opseg radova koje izvođač treba obaviti do dovršetka objekta, bez izgrađene komunalne infrastrukture za što su bili nadležni gradovi i općine.

U priopćenju se ističe kako je jedan od prioriteta Ministarstva prostornog uređenja da se, u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uklone nedostaci i osiguraju uvjeti za konačno dovršenje i primopredaju stanova.

Dosada je predano oko 150 stanova, a u priopćenju se navodi kako je u relativno kratkom vremenu i s obzirom na zatečeno stanje, učinjen veliki napredak u transparentnosti obavljanja tog posla i stvaranju uvjeta da se stanovi predaju onima kojima su namijenjeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙