FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRANITELJI ZAHTIJEVAJU OSTAVKU pločanskog GRADONAČELNIKA

PLOČE, 20. kolovoza 2004. (Hina) - Prijedlog pločanskoga gradonačelnikaAnte Karamatića na jučerašnjoj sjednici Gradskog poglavarstva da sebivši zapovjednik garnizona JNA u Pločama kapetan fregate VelinJovanov proglasi počasnim građaninom grada Ploča, izazvala je oštreprosvjede hrvatskih branitelja.
PLOČE, 20. kolovoza 2004. (Hina) - Prijedlog pločanskoga gradonačelnika Ante Karamatića na jučerašnjoj sjednici Gradskog poglavarstva da se bivši zapovjednik garnizona JNA u Pločama kapetan fregate Velin Jovanov proglasi počasnim građaninom grada Ploča, izazvala je oštre prosvjede hrvatskih branitelja.

U priopćenju za javnost pločanske Koordinacije braniteljskih udruga ističe se da "pločanski gradonačelnik ponovno pokušava mijenjati blisku pločansku povijest i umanjiti ulogu hrvatskih branitelja u poznatoj oružanoj akciji 'Zelena tabla - Male Bare' ".

U obrazloženju prijedloga Karamatić je ustvrdio da je "ponašanje bivšeg zapovjednika pločanskog garnizona JNA bilo vrlo korektno zbog čega nisu izbili nemili događaji" između pripadnika jugogarnizona, hrvatske policije i Pločana.

Gradonačelnik također tvrdi da bivši zapovjednik garnizona JNA Jovanov nije htio poduzimati potrebne mjere zaštite na objektima, da je umanjivao bojnu spremnost svojih postrojba i mimo znanja svojih nadređenih razgavarao s tadašnjim načelnikom Policijske postaje u Pločama i općinskim predstavnicima, što je pripadnicima MUP-a i ZNG-a pomoglo da osvoje strateški važne objekte i zaplijene velike količine streljiva i oružja.

Koordinacija braniteljskih udruga u priopćenju pak tvrdi da je "dobro poznato prijateljstvo (gradonačelnika Karamatića) s bivšim zapovjednikom pločanskog garnizona JNA, kao i gospodarski i drugi odnosi s bivšom JNA", te da je Karamatić "do zadnjih trenutaka usko surađivalo s oficirima JNA i njezinim službama, zbog čega su hrvatski branitelji sami morali razminirati skladište eksploziva i streljiva u Tatinji. Za to je vrijeme bivši zapovjednik pločanskog garnizona JNA (Jovanov) maksimalno odugovlačio s predajom, a tek kad se našao u bezizlaznu položaju i sam se predao", kažu u priopćenju pločanski branitelji.

Zbog prijedloga da se bivši zapovjednik garnizona tzv.JNA u Pločama proglasi počasnim hrađaninom toga grada na Neretvi pločanska Koordinacija braniteljskih udruga zatražila je od gradonačelnika Karamatića da podnese ostavku.

Gradonačelnik Karamatić je pak najavio da će idućih dana sazvati tiskovnu konferenciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙