FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REXEPI: KOSOVO IMA SVOJ PUT, BEZ OBZIRA NA STATUS UNIJE SRBIJE I CRNE GORE

PODGORICA, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Premijer Kosova Bajram Rexepiizjavio je u ponedjeljak kako će se razdruživanje Srbije i Crne Goreneizravno odraziti na Kosovo te da će službena Priština poštivatidogovor Beograda i Podgorice i neće se miješati u njihove odnose.
PODGORICA, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Premijer Kosova Bajram Rexepi izjavio je u ponedjeljak kako će se razdruživanje Srbije i Crne Gore neizravno odraziti na Kosovo te da će službena Priština poštivati dogovor Beograda i Podgorice i neće se miješati u njihove odnose.

"Bez obzira na status unije Srbije i Crne Gore i odluke njihovih političara, mi imamo svoje viđenje i svoj put. Želimo izgraditi dobre odnose sa svim susjedima, pa i s Crnom Gorom", kazao je Rexepi dodajući kako do sada Priština i Podgorica nisu imali većih problema te da im predstoji razdoblje još bolje suradnje.

Rexepi je rekao kako ne može "sa sigurnošću reći kada će Kosovo biti neovisno"

"Sljedeće godine počet će se definirati status. Koliko će to trajati - šest mjeseci ili godinu dana - ne mogu predvidjeti ali je najbitnije da se sredinom 2005. otpočne s definiranjem statusa Kosova", kazao je Rexepi.

Kosovski premijer ocijenio je za podgorički list "Dan" od ponedjeljka kako je srpska etnička zajednica na Kosovu, u pogledu odluke o neizlasku na skore kosovske parlamentarne izbore, instrumentalizirana dodajući da Kosovo ima svoj put bez obzira na budućnost unije Srbije i Crne Gore.

"Službeni Beograd instrumentalizira srpsku etničku zajednicu na Kosovu pozivajući je da ne izađe na parlamentarne izbore", rekao je Rexepi dodajući da "vlast u Srbiji treba podržati Srbe na Kosovu da izađu na predstojeće parlamentarne izbore, ukoliko im zaista želi dobro". Rexepi je odbacio navode iz Beograda da za to nisu stvoreni sigurnosni uvjeti.

Prema njegovim riječima, Srbi na Kosovu izolirat će sami sebe i izgubiti podršku međunarodne zajednice, ukoliko odluče da ne sudjeluju na parlamentarnim izborima u listopadu.

Politički predstavnici kosovskih Srba priopćili su potkraj srpnja, nakon dogovora s vlastima u Beogradu, da neće sudjelovati na parlamentarnim izborima na Kosovu, jer, kako su naveli, za to još nema potrebnih uvjeta. Koordinacijski odbor srbijanske vlade za Kosovo obrazložio je pak odluku o nesudjelovanju na izborima argumentom da "bez ispunjenja institucionalnih uvjeta za trajni opstanak i povratak Srba na Kosovo, za pripadnike srpske zajednice nije moguć izlazak na izbore". Kosovska vlada odbacila je ovakvu argumentaciju srbijanske strane o nepostojanju uvjeta kao neutemeljenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙