FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRAŠKOVIĆ: DIJALOG NA KOSOVU TREBA ZAPOČETI ODMAH I BEZUVJETNO

PRIŠTINA,20. kolovoza 2004(Hina) - Ministar vanjskih poslova UnijeSrbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je u intervjuu za ugledniprištinski dnevnik Koha Ditore od petka da dijalog između Prištine iBeograda treba započeti odmah i bezuvjetno.
PRIŠTINA,20. kolovoza 2004(Hina) - Ministar vanjskih poslova Unije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je u intervjuu za ugledni prištinski dnevnik Koha Ditore od petka da dijalog između Prištine i Beograda treba započeti odmah i bezuvjetno.

"Bez razgovora nema ni sporazuma. Korisniji su neuspjeli razgovori, nego nikakvi razgovori", izjavio je šef diplomacije državne zajednice Srbije i Crna Gora

U vezi s predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu i sudjelovanja Srba na njima Drašković se javno konfrontirao sa svojim partnerima u vladinoj koaliciji, zauzevši se za to da Srbi iziđu na kosovske izbore.

Drašković je politiku koju je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević nazvao antinacionalnom. Prema njegovim riječima, predaja četvorice generala koje je optužio Haški tribunal obveza je koju Srbija treba ispuniti.

Upitan o konačnom statusu Kosova, Drašković je kazao da se on zalaže "za formulu 'tri E': Prvo E.- europska zaštita prava manjina na Kosovu, drugi E - europski model decentralizacije na Kosovu i treći E - europska kvaliteta državne granice Srbije i Crne Gore s Albanijom tako da granica ne bude izmijenjena". Kako je dodao, "u stvari ta granica na neki način ne treba postojati, već treba biti otvorena granica kao što su i europske granice".

Drašković je istaknuo kako je uvjeren da je ovo rješenje u interesu svih na Kosovu, u interesu SCG, Albanije, regije i EU.

Prema njegovim riječima, odgovornost za ono što se dogodilo do 10. lipnja 1999. godine na Kosovu snosi Slobodan Milošević, dok su za etničko čišćenje, ubojstva, spaljivanja i druge zločine prema Srbima, počinjene nakon 10. lipnja 1999., kako kaže, krivi UN, KFOR, UNMIK i većinski Albanci.

Drašković je najavio kako će ubrzo posjetiti Albaniju ocijenivši odnose SCG s tom zemljom "dobrim, ali opterećenima onime što se zbiva na Kosovu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙