FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, SRIJEDA, 18. 08. 2004.

ZAGREB, 18. kolovoza 2004.(Hina) -
ZAGREB, 18. kolovoza 2004.(Hina) -

Inter Press News Agency/Rim - Jugoistočna Europa nada se pomoću turizma oporaviti svoja gospodarstva

Balkanske zemlje žele pomoću turizma oporaviti svoja gospodarstva od posljedica komunizma i ratova iz 90-tih godina, piše Inter Press News Agency ističući kako je Hrvatska prošle godine zabilježila povratak gostiju u obujmu koji je nakon ostvarivanja neovisnosti godinama nastojala postići.

Agencija navodi da je Hrvatska prošle godine u turizmu zaradila 7 milijardi dolara, te da ove godine dužnosnici vjeruju da bi se ta brojka mogla popeti do 8,5 milijardi dolara i prenosi ocjenu hrvatskog tajnika za turizam Zdenka Mičića da ti podaci pokazuju da se oporavak kreće u pravom smjeru. Državni tajnik za turizam medijima je izjavio da je Hrvatska uspjela podići brojku sa 600 tisuća na 620 tisuća registriranih posjetitelja prošlog vikenda na jadranskoj obali i da bi ova ljetna sezona mogla potući rekord iz 2003. godine, navodi agencija.

U godinama koje su slijedile nakon 1991., jadranska obala i otoci, nakon što su desetljećima bili jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Europljana, europske turiste više nisu privlačili, stoji u članku. Trajekti su stizali iz Italije u Hrvatsku prazni, turisti iz susjedne Bosne i Srbije nisu više mogli doći jer su ratovi, izolacija i osiromašenje učinili odmor u Hrvatskoj nezamislivim, nastavlja agencija i dodaje kako se "nakon višegodišnjeg mira u regiji i odlaska s pozornice političara koji su vodili Hrvatsku, Bosnu i Srbiju u ratove, turizam sada smatra važnim oruđem gospodarskog oporavka".

Agencija u članku piše i oživljavanju turizma u Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, i Bosni i Hercegovini navodeći između ostalog i da je Stari most u Mostaru 1993. godine uništila Hrvatska vojska.

Il Messaggero/Rim - Pad broja turista u Italiji i konkurencija Hrvatske

Pad broja turista na rivijerama talijanske regije Marche ove je godine očit, ocijenio je za Il Messaggero Nino Capriotti, povjerenik za turizam područja Ascoli Piceno, ustvrdivši kako je toj talijanskoj regiji Hrvatska ove godine otela velik dio turističkog tržišta.

Nakon ovogodišnjih turističkih rezultata došlo je vrijeme da turistički djelatnici počnu pripreme za budućnost, što za južnu obalu regije Marche znači sučeljavanje s konkurencijom, piše list prenoseći izjavu povjerenika Capriottija koji tvrdi: "Hrvatska je ta koja nam je uzela dobar komad tržišta, počevši od Nijemaca i stranaca općenito. Moramo se suočiti s tom stvarnošću i u cjelini razmotriti i konkurentnost u pitanju cijena".

Finance/Ljubljana - Slovenski trgovci strijepe pred diskontima

Najveći slovenski trgovački lanci ocjenjuju da će se promet u njihovim hipermarketima zbog mode diskontnih trgovina koja je krenula iz Njemačke smanjiti i do 25 posto u nekoliko idućih godina, piše slovenski poslovni dnevnik "Finance".

U nekoliko idućih godina takvih će trgovina biti oko 300, a iskustva prvih pokazuju da naveliko oduzimaju kupce vodećim lancima kao što su "Mercator", "Tuš" i "Spar".

U Sloveniji je u nekim gradovima svoje diskonte već otvorio Lidl Austria, dolazi i njemački Aldi, no na osnivanje svojih diskont-trgovina pripremaju se i domaći trgovački lanci. Mercator će već idućeg mjeseca u Ljubljani otvoriti vlastiti diskont "Hura", a trgovački lanac "Era" iz Velenja - od lani vlasnik trgovina "Tornado" u Hrvatskoj - sklopio je s talijanskim "Eurospinom" ugovor o zajedničkom nastupu diskontnom mrežom u Hrvatskoj i državama zapadnog Balkana.

"Otvorit ćemo diskont u svakom mjestu koje ima više od 5.000 stanovnika", izjavio je za "Finance" direktor Ere iz Velenja Guido Omladič.

Cijene prehrambenih proizvoda u diskontnim kućama većinom su i do 30 posto niže od ostalih, a većina artikala proizvedena je i prodaje se pod vlastitom trgovačkom markom.

BBC/London - Sachsova izjava o crnogorskom gospodarstvu izazvala polemike

Izjava Jeffreya Sachsa, američkog ekonomista i posebnog savjetnika glavnog tajnika UN-a za milenijske ciljeve, da je impresioniran provedbom reformi u Crnoj Gori i ocjena da Crna Gora ima realne izglede BDP-om po stanovniku brzo sustići Sloveniju i Hrvatsku privukla je veliku pozornost medija u Srbiji i Crnoj Gori ali i izazvala kritike jednog broja stručnjaka, oporbe i nevladinih organizacija u Crnoj Gori, izvješćuje postaja BBC u srijedu.

Jeffrey Sachs je na konferenciji za tisak na kraju dvodnevnog posjeta Crnoj Gori, tijekom kojeg je razgovarao s predsjednikom i dužnosncima vlade Crne Gore, izjavio da je impresioniran planovima vlade i provedbom reformi, te ocijenio i kako bi za Europu bilo dobro da Crnu Goru što prije prihvati. BBC u svom prilogu prenosi komentar ekonomskog analitičara Aleksandra Radulovića koji je za postaju ocijenio da su ocjene o ubrzanom gospodarskom rastu u Crnoj Gori neodržive i izrazio sumnju u to da su predstavnici crnogorske vlade Sachsu iznijeli točne gospodarske pokazatelje.

Radulović ističe da je BDP po stanovniku Crne GFore tri puta manji od hrvatskog, a šest puta manji od slovenskog i ukazuje da je stopa rasta BDP-a u Crnoj Gori prošle godine iznosila 2,5 posto. "S takvom stopom rasta mi ne možemo ni očuvati postojeću razinu nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, a još manje ga unapređivati. Investicije su još uvijek nedovoljne. S druge strane, projekcije koje radim za Međunarodni monetarni fond za države jugoistočne Europe govore o rastu od 4,5 odsto brutto proizvoda po stanovniku, pa prema tome Crna Gora čak ni ne stiže one projicirane stope rasta koje će sasvim sigurno ostvariti Slovenija i Hrvatska", rekao je Radulović za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙