FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GREENSPANOVE OCJENE POTAKNULE KUPOVINU AMERIČKIH DIONICA

NEW YORK, 21. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dobri rezultati poslovanjanekoliko kompanija i pozitivne gospodarske ocjene predsjednikaameričke središnje banke Fed Alana Greenspana potaknule su u utorakkupovine dionica na američkim burzama, podigavši vrijednosti burzovnihindeksa.
NEW YORK, 21. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dobri rezultati poslovanja nekoliko kompanija i pozitivne gospodarske ocjene predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana potaknule su u utorak kupovine dionica na američkim burzama, podigavši vrijednosti burzovnih indeksa.

Snažan rast cijena dionica Internet kompanija kao što su Yahoo i eBay omogućila je snažan rast vrijednosti tehnološkog Nasdaq indeksa, za 1,8 posto, na 1.917 bodova. Istodobno, njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,5 posto, na 10.149 bodova.

Oba indeksa ostvarila su najveći dnevni skok vrijednosti u zadnjih mjesec dana unatoč skromnijem obujmu trgovanja zbog sezone godišnjih odmora.

Podnoseći polugodišnje izvješće o monetarnoj politici, Greenspan je jučer pred senatskim Odborom za bankarstvo izjavio da je američko gospodarstvo zakoračilo u održiv rast, čime jača pritisak na rast cijena, no da inflacija zasad ne predstavlja glavnu prijetnju. Kazao je da će kamatne stope vjerojatno rasti umjereno, te da će Fed nastaviti pratiti tijek inflacije kako bi pravovremeno poduzeo akciju.

"Mislim da njegove ocjene nisu iznenađujuće. Ulagači su se plašili da će poslati signale da će kamatne stope rasti odmah i to snažno, no on to nije rekao", izjavio je Rick Meckler, predsjednik investicijske kompanije LibertyView Asset Managementa.

Među značajnijim dobitnicima ističe se dionica proizvođača mobitela Motorole, koja je poskupjela četiri posto, te Yahooa, za pet posto. A među gubitnicama bile su dionice američkih građevinskih kompanija, koje su u prosjeku oslabile 1,5 posto. Razlog tome najnoviji je izvještaj američke vlade o padu broja novoizgrađenih kuća u lipnju ove godine na najnižu razinu u zadnjih godinu dana, kako rast kamatnih stopa usporava potražnju za kućama.

Dobro poslovanje švicarskog farmaceutskog diva Novartisa potaknulo je jučer rast cijena na europskim tržištima dionica, no slabljenje cijena dionica osiguravatelja ograničilo je njihov rast. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks ojačao je 0,4 posto, na 4.339 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 0,7 posto, na 3.837 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙