FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MEĐUNACIONALNI INCIDENTI U VOJVODINI

ZAGREB, 6. kolovoza 2004. (Hina) - Prvi na udaru međunacionalnihincidenata u Subotici našli su se Mađari "koji su tako preuzeli vodećemjesto na toj tužnoj listi od Hrvata, do sada 'najvećih neprijateljaSrba, premda se i njih redovito 'podsjeća' da i nemaju mnogo prava udržavi u kojoj su rođeni", piše beogradski "Danas" povodom sveučestalijih izgreda protiv manjinskih naroda u Vojvodini.
ZAGREB, 6. kolovoza 2004. (Hina) - Prvi na udaru međunacionalnih incidenata u Subotici našli su se Mađari "koji su tako preuzeli vodeće mjesto na toj tužnoj listi od Hrvata, do sada 'najvećih neprijatelja Srba, premda se i njih redovito 'podsjeća' da i nemaju mnogo prava u državi u kojoj su rođeni", piše beogradski "Danas" povodom sve učestalijih izgreda protiv manjinskih naroda u Vojvodini.

Očito je da je "virus netrpeljivosti" zarazio i Suboticu koja je međunacionalno najtolerantnija sredina, primjećuje list ocjenjujući kako je to vjerojatno posljedica prošlih vremena pošto je "desetljeće mržnje i histerije moralo ostaviti traga" i na mlađim generacijama koje se najčešće okrivljuju za sudjelovanje u izgredima.

"Činjenica je da incidenata ima, a činjenica je i da otkrivenih 'počinitelja' nema. Policija uglavnom objavljuje šture i nemušte informacije - ili da je riječ o maloljetnim osobama koje su se jednostavno 'igrale', ili jednostavno ne nalazi krivce, pa čak ni kod ozbiljnijih incidenata, kao što je slučaj sa prijetnjama 'Hrvatskoj riječi' kada je izvjesni 'srpski patriot' obećao da će sve zaposlene 'ustaše' u toj kući pobiti", piše list.

Međunacionalni incidenti uvijek postaju učestaliji u razdoblju oko izbora, primjećuje se u članku, a javnost ih uglavnom tumači kao pokušaj radikalnih elemenata da ponovno zastraše vojvođanske manjine. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini reagirao je na svaki izgred, no čini se da je njegova politička snaga mnogo manja od one Saveza vojvođanskih Mađara koji je o međunacionalnim incidentima izvijestio europske i američke institucije i tako potaknuo predsjednika srbijanske vlade Koštunicu da o tom pitanju razgovora s predstavnikom vojvođanskih Mađara, Jožefom Kaszom, piše "Danas".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙