FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF POVISIO PROCJENE RASTA EUROZONE; POZIVA NA REFORME TRŽIŠTA RADA

WASHINGTON, 4. kolovoza 2004. (Hina/Dpa) - Međunarodni monetarni fond(MMF) povisio je svoju procjenu gospodarskog rasta eurozone, noupozorio je da još postoje rizici za tu regiju.
WASHINGTON, 4. kolovoza 2004. (Hina/Dpa) - Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je svoju procjenu gospodarskog rasta eurozone, no upozorio je da još postoje rizici za tu regiju.

Ta financijska institucija predvidjela je da će eurozona ove godine ostvariti stopu gospodarskog rasta od dva posto, prema ranije procijenjenih 1,7 posto.

"Oporavak je u tijeku, ali nije bez rizika", kazao je MMF-ov direktor za Europu Michael Deppler.

Visoke cijene nafte i golemi američki proračunski manjak mogli bi potaknuti jačanje tečaja eura, pa je za europska tržišta važno poticati unutarnja tržišta, na kojima je rast potražnje ostao nizak. "I kućanstva i korporacije sporo povećavaju svoju potrošnju", stoji u izvješću MMF-a.

Njemačka i Italija zaostaju u rastu, ali Francuska i druge zemlje ostvaruju održivije stope rasta, ocjenjuje MMF.

Ta institucija također je zabrinuta tijekom reformi koje smatra nužnima. EU Lisabonska agenda reformi previše je općenita, tvrde u MMF-u. Unija se mora usredotočiti na reforme tržišta rada te mora povećati pritisak na zemlje koje ne provode strukturalne reforme.

Mora se poboljšati i Pakt o stabilnosti i rastu, kako bi omogućio utvrđivanje jesu ili političke ili ekonomske okolnosti uzrokovale kršenje njegovih pravila, ističu iz MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙