FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arheološko nalazište na trasi buduće dionice autoceste od Županje do Lipovca

ŽUPANJA, 30. srpnja 2004. (Hina) - Tijekom arheoloških iskapanja kojaod lipnja traju na lokalitetu Pernjak - na budućoj dionici autocesteZagreb-Lipovac od Županje do Lipovca - pronađeni su brojni arheološkinalazi, koji svjedoče o životu na tom području u srednje i kasnobrončano doba, potvrdio je danas za Hinu voditelj arheološkihistraživanja i ravnatelj Zavičajnog muzeja "Stjepan Gruber" u Županji,Marijan Boško.
ŽUPANJA, 30. srpnja 2004. (Hina) - Tijekom arheoloških iskapanja koja od lipnja traju na lokalitetu Pernjak - na budućoj dionici autoceste Zagreb-Lipovac od Županje do Lipovca - pronađeni su brojni arheološki nalazi, koji svjedoče o životu na tom području u srednje i kasno brončano doba, potvrdio je danas za Hinu voditelj arheoloških istraživanja i ravnatelj Zavičajnog muzeja "Stjepan Gruber" u Županji, Marijan Boško.

Među brojnim nalazima posebice je značajan pronalazak grobnice sa spaljenim ostatcima pokojnika, uz kojeg se nalazila igla.

"S pouzdanošću možemo reći kako ti i drugi pronađeni ostatci pripadaju razdoblju završne faze srednjeg i početne faze kasnog brončanog doba, između 1300. i 1250. godine prije Krista", rekao je Marijan Boško.

Istaknuo je kako se u tom vremenskom razdoblju na lokalitetu Pernjak nalazila naseobina s nekropolom. Također su pronađeni keramika te životinjske kosti, a svi su nalazi poslani na vještačenje.

Iskapanja na lokalitetu Pernjak potrajat će do sredine kolovoza, a na njima radi 40-ak radnika i 15 članova stručne ekipe, te studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba.

Dionica autoceste Zagreb-Lipovac od Županje do Lipovca dugačka je 29,4 kilometra i posljednja je neizgrađena dionica na toj autocesti. Hrvatske autoceste i domaći izvođači radova potpisali ugovore o građenju te dionice, a njena bi gradnja trebala početi ove godine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙