FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUZEJ U EYZIES DE TAYAC, NOVI HRAM PRETHISTORIJE

LES EYZIES DE TAYAC, 18. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Prethistorija jeimala svoje svetište u špilji Lascaux, a sada ima i svoj hram u muzejuprethistorije, najvećem u Europi s kolekcijom od šest milijunapredmeta, u Eyzies de Tayacu na jugozapadu Francuske.
LES EYZIES DE TAYAC, 18. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Prethistorija je imala svoje svetište u špilji Lascaux, a sada ima i svoj hram u muzeju prethistorije, najvećem u Europi s kolekcijom od šest milijuna predmeta, u Eyzies de Tayacu na jugozapadu Francuske.

"Na površini od 5.000 četvornih metara, uz zbirku koja se pokazuje javnosti i uz onu koja je pohranjena u skladištu, to je najveći muzej na europskoj razini", kazao je Jean-Jacques Cleyet Merle, konzervator muzeja koji će biti otvoren u ponedjeljak. Posjetitelji će moći vidjeti oko 18.000 izložaka.

Izgrađen u centru gradića, koji broji 900 stanovnika, muzej dominira dolinom Vezere, koju je UNESCO proglasio svjetskom baštinom zbog velikog broja arheoloških nalazišta iz paleolitika.

Muzej je stoga posvećen povijesti tog razdoblja, on priča o neandertalcu, prvom primatu koji je pokapao svoje mrtve i pojavio se prije 300.000 godina, a nestao prije oko 40.000 godina.

Očekuje se da će muzej, koji je stajao 24,4 milijuna eura, godišnje primati 300.000 posjetitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙