FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEDNO JAJE NA DAN MOGLO BI BITI PREVIŠE ZA NEKE ŽENE

NEW YORK, 28. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Žene koje svakodnevno jedujaja mogle bi umrijeti ranije od svojih vršnjakinja koje to ne čine,upozoravaju japanski znanstvenici.
NEW YORK, 28. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Žene koje svakodnevno jedu jaja mogle bi umrijeti ranije od svojih vršnjakinja koje to ne čine, upozoravaju japanski znanstvenici.

Istraživanje koje je provođeno u Japanu od 1980. na ovamo pokazalo je da žene koje konzumiraju jedno ili više jaja na dan imaju veći rizik od prijevremene smrti nego žene koje jedno ili dva jaja pojedu cijeli tjedan.

Nakon što se donedavno preporučivalo njihovo izbjegavanje zbog žumanjka bogatog kolesterolom, jaja su posljednjih godina ponovno postala popularna namirnica. Istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje ne mora povećati kolesterol ni rizik od srčanih oboljenja te da su jaja dobrodošla u dijetama s malo ugljikohidrata.

Nutricionisti ipak i dalje preporučaju ograničeno uzimanje žumanjaka jer samo jedan žumanjak sadržava oko dvije trećine preporučene količine kolesterola za zdravu odraslu osobu.

Novi rezultati podupiru preporuke da se jaja jedu umjereno, rekla je Yasuyuki Nakamura sa sveučilišta u Kyotu.

Istraživanje je, naime, pokazalo da su žene koje su svaki dan jele jedno jaje imale 22 posto veće izglede umrijeti u usporedbi s onima koje su jele samo par jaja na tjedan, neovisno o dobi, pušenju i tjelesnoj težini. Kod onih koje su jele dva ili više jaja na dan rizik je bio još i veći, no u tu je kategoriju dospio vrli mali broj žena.

Kod muškaraca veza između konzumacije jaja i rizika od smrti nije pronađena. Razlog za to nije poznat, no Nakamura smatra da su žene možda jednostavno točnije vodile bilješke o svojim prehrambenim navikama.

Istraživanje japanskih znanstvenika objavljeno je u časopisu American Journal od Clinical Nutrition.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙