FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRAVOVREMENO OTKRIĆE INFEKCIJE MOGLO BI SPRIJEČITI PRIJEVREMENE POROĐAJE

CHICAGO, 27. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Američki znanstveniciobjavili su u utorak da su identificirali "biomarkere" koji nastajuzbog infekcija u amnionskoj tekućini što bi moglo pomoći u ranijemdijagnosticiranju i liječenju infekcija maternice koje su često uzrociprijevremenog porođaja.
CHICAGO, 27. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Američki znanstvenici objavili su u utorak da su identificirali "biomarkere" koji nastaju zbog infekcija u amnionskoj tekućini što bi moglo pomoći u ranijem dijagnosticiranju i liječenju infekcija maternice koje su često uzroci prijevremenog porođaja.

Proučavajući rezus majmune, znanstvenici su identificirali tzv. biomarkere koji nastaju zbog infekcija plodove vode. Slični biomarkeri pronađeni su pri pregledu trudnica koje su prijevremeno rađale.

Kod prijevremeno rođene djece postoji veći rizik od niza zdravstvenih problema i prerane smrti.

Gotovo 12 posto novorođenčadi u Sjedinjenim Državama rađa se prijevremeno, a vjeruje se da su uzrok više od polovice tih prijevremenih porođaja infekcije plodove vode koje se obično prekasno otkriju, ističe se u studiji.

"Biomarkeri za infekcije otkriveni su u vrlo kratkom roku, unutar 12 sati od infekcije", kazala je Srinivasa Nagalla, suautorica studije provedene na sveučilištu u Portlandu, u saveznoj državi Oregon.

Otkriće bi moglo omogućiti razvoj jednostavnog testa koji će upućivati na te biomarkere i trudnicu upozoriti da ima infekciju koju treba liječiti, objašnjava ona.

Testiranje neće biti invazivno i neće zahtijevati vađenje plodove vode iglom, kao u genetskom testiranju poznatom kao amniocenteza, ističe se u studiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙