FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mještani Srinjina ponovno zapriječili promet cestom Srinjine-Žrnovica

SPLIT, 26. srpnja 2004. (Hina) - Mještani Srinjina kod Splita jutrossu u 5,30 sati kod ulaza u kamenolom u tom mjestu ponovno zapriječilipromet županijskom cestom Žrnovnica - Srinjine, zahtijevajući nastavakradova na rekonstrukciji te ceste i zabranu daljnje eksplatacijekamenoloma.
SPLIT, 26. srpnja 2004. (Hina) - Mještani Srinjina kod Splita jutros su u 5,30 sati kod ulaza u kamenolom u tom mjestu ponovno zapriječili promet županijskom cestom Žrnovnica - Srinjine, zahtijevajući nastavak radova na rekonstrukciji te ceste i zabranu daljnje eksplatacije kamenoloma.

Jedan od organizatora, nezavisni vijećnik u Mjesnom odboru Srinjina Jure Čović kazao je kako će se prosvjed, u kojem sudjeluje više od 150 mještana, nastaviti do daljnjega, to jest, dok gradske i županijske vlasti ne udovolje barem njihovu glavnom zahtjevu, a to je prestanak eksploatacije te zatvaranje i sanacija kamenoloma.

Čović je kazao kako su se jutros susreli sa splitskim gradonačelnikom Miroslavom Buličićem koji ih je, kako je rekao, više nego neugodno iznenadio informacijom kako je Poglavarstvo promijenilo svoju odluku iz siječnja kojom se predviđa udovoljavanje zahtjevima mještana i struke, odnosno zatvaranje kamenoloma. Poglavarstvo je, rekao je Čović, podleglo pritiscima Konstruktor - Inženjeringa, koncesionara kamenoloma, i u postupak uputilo prostorni plan koji predviđa daljnje iskorištavanje kamenoloma i njegovo širenje.

Što se tiče nastavka radova na rekonstrukciji županijske ceste Žrnovnica - Srinjine koji su prekinuti prije nešto više od mjesec dana, nakon što je Općinski sud u Splitu donio zabranu na temelju zahtjeva Zvonimira Novakovića, vlasnika osam tisuća metara četvornih zemljišta uz cestu, jer mu nije plaćena naknada za zemljište, Čović je kazao kako su svjesni da na sudsku odluku ne mogu utjecati. "S vlasnikom to treba riješiti onaj tko je Novakoviću dao zemlju", rekao je te podsjetio kako je Novaković tu zemlju od Grada Splita dobio kao dragovoljac Domovinskog rata.

No, budući da su mještani ogorčeni i zbog nedovršenja ceste, čime su odsječeni od svijeta i zbog izigravanja njihove volje glede kamenoloma, naglasio je Čović, "orni su i voljni" nastaviti s prosvjedima do ispunjenja zahtjeva. Svakodnevnim eksplozijama u kamenolomu ugrožena je njihova imovina i uopće budućnost života u Srinjinama, a protiv čega su se izjasnili i na svojevrsnom "javnom referendumu" provedenom u subotu i nedjelju, rekao je.

Za srijedu je dogovoren ponovni sastanak s gradonačelnikom i mjerodavnima u gradskom i županijskom Poglavarstvu na kojemu bi se trebalo pokušati naći rješenje tog problema. Do tada, poručio je Čović, mještani će prosvjedovati organizirani u skupine od po 15 do 20 ljudi, kako se ne bi izmorili, ali i da bi olakšali posao policiji koja osigurava mirno odvijanje prosvjeda.

Cesta Žrnovnica - Srinjine trebala je biti otvorena za promet 15. srpnja, no, kako zbog tih imovinsko - pravnih problema, dio ceste još nije asfaltiran, otvaranje je odgođeno do daljnjega, a promet se, unatoč tome, svakodnevno odvijao.

Kako je promet tom cestom, inače jedinom alternativom Jadranskoj magistrali između Splita i Omiša, od danas zapriječen, automobili se preusmjeravaju obilazno preko Sitnog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙