FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STIGAO PRVI NAGIBNI VLAK U SPLIT

SPLIT, 26. srpnja 2004. (Hina) - Na splitski željeznički kolodvor danasje, u 12,17 sati, stigao prvi nagibni vlak iz Zagreba.
SPLIT, 26. srpnja 2004. (Hina) - Na splitski željeznički kolodvor danas je, u 12,17 sati, stigao prvi nagibni vlak iz Zagreba.

Na splitskom kolodvoru, gdje je priređen prigodni program, dočekalo ga je mnoštvo građana, a među njima i gradonačelnik Splita Miroslav Buličić i župan splitsko-dalmatinski Kruno Peronja.

Direktor Hrvatskih željeznica Josip Mlinarić novinarima je kazao kako je prva vožnja nagibnog vlaka iz Zagreba u Split prošla bez ikakvih problema za nešto više od šest sati.

Mlinarić je istaknuo da Hrvatske željeznice žele ponovno vratiti putnike u vlakove i preuzeti svoj dio tržišta i na ovoj relaciji.

Napomenuo je kako će promet ovim vlakovima biti prekinut 15. rujna kako bi se dovršio remont ličke pruge, nakon čega će se vrijeme putovanja nagibnim vlakom između Splita i Zagreba svesti na najavljenih pet sati.

Gradonačelnik Splita Miroslav Buličić kazao je kako će vrijeme pokazati značaj ovog vlaka za Split, jer je to veliki iskorak u komunikaciji Dalmacije i Zagreba, osobito kada udaljenost između Splita i Zagreba bude prevaljivao za pet sati, i ako se visoki standard ovog vlaka zadrži kontinuirano.

Župan splitsko-dalmatinski Kruno Peronja ocijenio je dolazak prvog nagibnog vlaka povijesnim trenutkom za Split i za povezivanje hrvatskog juga i sjevera.

Nagibni će vlakovi Zagreb i Split povezivati tri puta na dan - iz Zagreba će kretati u 6, 11.45 i 17.20 sati, a iz Splita u 11.31, 17.14 i 22.53 sati. Cijenu redovne prijevozne karte iznosi za 2. razred u jednom smjeru 144 kune, a za 1. razred 211,50 kuna. Među ostalim, nagibni vlakovi putnicima pružaju audio uslugu te catering usluge. U vlaku ima 144 mjesta, od kojih su 24 u prvom razredu.

(Hina) xmerc yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙