FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HŽ: NAGIBNI VLAKOVI NA RELACIJI ZAGREB-SPLIT KREĆU U PONEDJELJAK, 26. SRPNJA

ZAGREB, 22. srpnja 2004. (Hina) - Prvi nagibni vlak na relacijiZagreb-Split-Zagreb u promet će biti pušten promotivnom vožnjom u ponedjeljak, 26. srpnja, u 6 sati ujutro, a put od Zagreba do Splitatim će vlakom umjesto planiranih pet iznositi šest sati, najavio je nadanašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Hrvatskihželjeznica (HŽ) Tomislav Josip Mlinarić.
ZAGREB, 22. srpnja 2004. (Hina) - Prvi nagibni vlak na relaciji Zagreb-Split-Zagreb u promet će biti pušten promotivnom vožnjom u ponedjeljak, 26. srpnja, u 6 sati ujutro, a put od Zagreba do Splita tim će vlakom umjesto planiranih pet iznositi šest sati, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) Tomislav Josip Mlinarić.

Zbog povećanja dužine putovanja HŽ je odlučio cijenu redovne prijevozne karte smanjiti za 10 posto, pa će cijena za 2. razred u jednom smjeru umjesto 160 iznositi 144 kune, a za 1. razred 211,50 umjesto 235 kuna, rekao je Mlinarić.

Dodao je kako će nagibni vlakovi Zagreb i Split povezivati tri puta na dan do 15. rujna ove godine, kada će putnički željeznički promet na ličkoj pruzi ponovno biti prekinut kako bi se nastavio remont i do kraja ove godine obavili svi radovi potrebni da se putovanje od Zagreba do Splita skrati na planiranih pet sati.

Kašnjenje puštanja u promet nagibnih vlakova Mlinarić je pojasnio radovima na ličkoj pruzi, koji zbog lošeg vremena te ostalih objektivnih razloga nisu bilo dovršeni u roku, ali i potrebom da se prije početak prometovanja provede i provjera mjernim vlakovima.

Ta je provjera obavljena mjernim vlakom njemačkih željeznica, što je HŽ stajalo 123 tisuće eura, a prvi rezultati pokazuju da je sve u redu, rekao je Mlinarić. Podsjetio je i da su prilikom mjernih vožni oštećena dva hrvatska nagibna vlaka, zbog čega će prema Šibeniku i Zadru, do njihovog popravka, prometovati supstitutivni vlakovi 'podjednakog komfora'.

Dosadašnji interes za putovanje nagibnim vlakovima je vrlo velik, zbog čega HŽ očekuje povećanje prometa na toj relaciji za 21 posto, a ovom će uslugom i željeznički prijevoz postati konkurentan na hrvatskom prometnom tržištu.

Ujedno, početak prometovanja ovih osam vlakova predstavlja i povijesni trenutak za HŽ, s obzirom da je riječ o prvoj nabavci dizel-motornih vlakova unazad 30 godina, rekao je Mlinarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙