FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNHCR: U NASILJU U IZBJEGLIČKOM KAMPU U ČADU POGINULE DVIJE OSOBE

ABECHE, 25. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Dvoje sudanskih izbjeglica kojise nalaze u čadskom izbjegličkom kampu Forchana poginulo je nakon štoje u kampu morala intervenirati policija, zbog netrpeljivosti inasilja što su ga izbjeglice u četvrtak pokazali prema osoblju jednenevladine humanitarne organizacije, izvijestio je u nedjeljuglasnogovornik UNHCR-a u Abecheu (istočni Čak) Eduardo Cue.
ABECHE, 25. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Dvoje sudanskih izbjeglica koji se nalaze u čadskom izbjegličkom kampu Forchana poginulo je nakon što je u kampu morala intervenirati policija, zbog netrpeljivosti i nasilja što su ga izbjeglice u četvrtak pokazali prema osoblju jedne nevladine humanitarne organizacije, izvijestio je u nedjelju glasnogovornik UNHCR-a u Abecheu (istočni Čak) Eduardo Cue.

Zaplijenjena je i određena količina oružja, a uhićeno je 19 osoba, među kojima 16 sudanskih izbjeglica iz Darfura, rekao je za France presse Cue.

22. srpnja izbjeglice su u kampu Forchana, oko 70 km istočno od Abeceha, bacali kamenje na članove jedne nevladine organizacije i na članove UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice, zbog čega su humanitarci napustili kamp, rekao je Cue.

Predstavnici nevladine humanitarne organizacije u kampu su željeli posaditi drveće, no to je prouzročilo bijes izbjeglica koji su, kako se pretpostavlja "pomislili da će oni u kampu i ostati", objasnio je Cue dodavši kako u kampu živi 11.800 osoba, uglavnom "polunomada".

Vlasti u Čadu pokušale su organizirati pregovore s izbjeglicama u Forchani prije slanja snaga reda u kamp, no bezuspješno. Tijekom njihove akcije dvoje izbjeglica, muškarac i žena poginuli su pod još neutvrđenim okolnostima. Stanje u kampu "vrlo je napeto", no UNHCR predstojeći tjedan namjerava nastaviti s predviđenim akcijama.

16. srpnja sličan je incident izbio u kampu Brejing, kada je dvoje humanitarnih djelatnika ranjeno hladnim oružjem. Kamp u Brejingu, prema ocjeni UNHCR-a, prenapučen je. Ondje boravi 30.000 izbjeglica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙