FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LJEVACI ILI DEŠNJACI: ODLUKA MOŽDA VEĆ U RANOJ FAZI TRUDNOĆE

LONDON, 22. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Hoće li neka osoba bitiljevoruka ili desnoruka možda se određuje već u ranoj fazi trudnoćekad je fetus star desetak tjedana.
LONDON, 22. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Hoće li neka osoba biti ljevoruka ili desnoruka možda se određuje već u ranoj fazi trudnoće kad je fetus star desetak tjedana.

Znanstvenici koji su proučili ultrazvučne snimke tisuću fetusa i pratili napredovanje nekih od njih nakon rođenja, spoznali su da fetus sisanjem palca u ranoj fazi trudnoće daje naslutiti koja mu je ruka draža. Naime, ako fetus radije siše desni palac od lijevoga kad je star deset do dvanaest tjedana, dijete će vjerojatnije biti desnoruko, tvrde znanstvenici.

"Ruka koju više volite kao desetotjedni fetus, ruka je koju ćete preferirati i poslije u životu", objavio je u četvrtak časopis New Scientist.

Ovo otkriće Petera Heppera i istraživača sa Sveučilišta Queen's u Belfastu nije u skladu s dosadašnjim mišljenjem da se ljevorukost ili desnorukost ne definiraju prije treće ili četvrte godine života.

Znanstvenici su proučavali i kretnje ruke u maternici koje počinju otprilike u desetom tjednu trudnoće i otkrili su sličnu povezanost između fetalne preferencije i služenja lijevom ili desnom rukom u kasnijem životu.

Hepper kaže kako nema dokaza da mozak kontrolira te rane pokrete u maternici i pretpostavlja da je vjerojatnije riječ o lokalnom refleksu. "On pretpostavlja kako fetus možda preferira jednu stranu tijela jednostavno zato što se ta strana razvije nešto brže", dodaje New Scientist.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙