FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SOLANA O IZRAELSKOM ZIDU I POTPORI ARAFATU

TEL AVIV, 22. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Povjerenik Europske unije(EU) za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u četvrtak, tijekomposjeta Tel Avivu, da Izrael gradnjom svog sigurnosnog zida kršimeđunarodno pravo, ali i dodao da bi EU mogla preispitati svojupotporu Jaseru Arafatu.
TEL AVIV, 22. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Povjerenik Europske unije (EU) za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u četvrtak, tijekom posjeta Tel Avivu, da Izrael gradnjom svog sigurnosnog zida krši međunarodno pravo, ali i dodao da bi EU mogla preispitati svoju potporu Jaseru Arafatu.

"Zid prolazi preko okupiranih teritorija i mi smo od samoga početka bili protiv toga", rekao je Solana nakon susreta s izraelskim ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom.

"Naše se stajalište od prvoga dana nije promijenilo. Mi se ne slažemo s gradnjom zida", dodao je Solana, opravdavajući odluku svih 25 zemalja EU da glasa za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se poziva Izrael na rušenje te barijere.

Izraelci, koji smatraju da EU već godinama favorizira palestinsku stranu, s ogorčenjem su prihvatili takvu europsku odluku. "Izraelska vlada i narod duboko razočarani odlukom Unije da zajedno s Palestincima glasa protiv zaštitnog zida", rekao je Shalom. "EU bi trebala poticati Palestince na reforme u Gazi i Ramallahu, a ne njihovu manipulaciju UN-om", istaknuo je šef izraelske diplomacije.

Solana je, ipak, dao naslutiti da bi Unija mogla preispitati svoju potporu palestinskom predsjedniku Jaseru Arafatu ako "padne" palestinski premijer Ahmed Korei.

"Ako se to dogodi, morat ćemo preispitati puno stvari", rekao je Solana na konferenciji za novinare upitan o mogućem odlasku palestinskog premijera. Korei je u subotu napisao ostavku nakon erupcije političke nestabilnosti i borbe za prevlast među palestinskim frakcijama u Gazi. Arafat je ostavku odbio, ali se nalazi pod pritiskom palestinskog parlementa koji želi da reformski premijer Korei napusti dužnost.

Izrael i Sjedinjene Države već godinama optužuju Arafata za poticanje nasilja protiv Izraelaca, što on odbacuje, no čelništvo Unije nastavilo je održavati kontakte s njime jer ga smatra legitimnim palestinskim liderom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙