FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 22. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

VARAŽDIN- Mladić Miljenko Hip iz Gornjeg Vratna prepoznao je jučer popodne u prostorijama PU varaždinske dvojicu službenika Policijske postaje Varaždin koji su tijekom saslušanja 14. srpnja od njega pokušali iznuditi iskaz i tom mu prilikom nanijeli teške tjelesne ozljede, priopćila je sinoć ta PU navodeći kako su oni udaljeni s dužnosti. Riječ je o policijskim službeniku Policijske postaje Varaždin, M.Š. (39) koji se nakon prepoznavanja tereti za kaznena djela iznuđivanja iskaza i nanošenja teških tjelesnih ozljeda dok se kriminalistički službenik iste postaje G.H. (28) tereti za kazneno djelo iznuđivanja iskaza. Kako se navodi u priopćenju Miljenko Hip je ozljede zadobio uporabom tjelesne snage tj. neopravdanom uporabom sredstava prisile.

OSIJEK -Mjuziklom "Priča sa zapadne strane", autora Stepehena Sondheima, Leonarda Bernsteina i Arthura Laurentsa, u izvedbi češkog kazališta "Mestke Divadlo" iz Brna u Osijeku je sinoć završeno 4. "Osječko ljeto kulture". Riječ je predstavi, utemeljenoj na Shakespeareovom Romeu i Juliji, koja je nakon praizvedbe 1957. doživjela brojne nove izvedbe te filmsku ekranizaciju 1961. Redatelj večerašnje predstave je Stanislav Moša, autor scenografije je Miroslav Melena, kostimografije Andrea Kučerova te koreografije Vladimir Kloubek. U protekla tri tjedna na 11 lokacija u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi ukupno su izvedena 42 kazališna, glazbena, filimska, književna i likovna sadržaja.

U kazališnom dijelu programa, uz osječko i zagrebačko HNK, nastupila su zagrebačka kazališta "Kerempuh" i "Exit", osječko Dječje kazalište s premijernom predstavom "Kneja", kazališta iz Beča, Libereca, Ljubljane, Ptuja, Virovitice i Subotice.

ZAGREB- Akademski slikar Dino Trtovac predstavio je zagrebačkoj kulturnoj publici novi ciklus slika nastalih u proteklih pet godina objedinjen na izložbi "Slika u kontinuitetu" otvorenoj sinoć u zagrebačkome Muzeju Mimari u nazočnosti autora. Riječ je o potpuno novome ciklusu slika i maloj retrospektivi kojom Trtovac kao slikar boje vezan uz slikarstvo enformela ponovno potvrđuje svoju originalnost, istaknuo je ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić. A ta se originalnost, objasnio je Lukšić, očituje u tomu što je Trtovac, unutar trendova enformela, razvio osobni stil i novu definiciju slike kao stalne promjenjivosti i pokreta. Kustos Muzeja Mimara Darko Glavan ustvrdio je pak da izložba Dine Trtovca ona koja s umjetničkim razlogom može ići u međunarodnu razmjenu. Trtovčevo slikarstvo, smatra Glavan, upozorava na njegova svjetska ishodišta i osobnu ukorijenjenost.

ZAGREB - Tvrtka Walter Motorways koja ima većinski udio od 51 posto u koncesijskom društvu Autocesta Zagreb-Macelj, potpisat će danas ugovore s hrvatskim izvođačima radova za autocestu Zagreb-Macelj. Riječ je o tvrtkama Vijadukt, Konstruktor, Cesta Varaždin i NGR, koje će izvoditi sve zemljane radove, vijadukte, mostove i nadvožnjake. Pod autocestom Zagreb-Macelj podrazumjeva se odsječak autoceste od Jankomira do Macelja u ukupnoj dužini od 59,25 kilometara, od čega do sredine 2007. godine treba izgraditi još 25 kilometara, i to 10,1 kilometar poluautoceste na dionicama Jankomir-Zaprešić (6,4 km) i Krapina-Đurmanec (3,7 km), te 14,9 kilometara autoceste na poddionici Krapina (1,4 km), na dionici Krapina-Đurmanec (5,7 km) i dionici Đurmanec-Macelj (7,8 km). Potpisivanju ugovora prisustvovat će i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta koji će uz potpisnike ugovora dati izjavu za medije (12,00 sati, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Prisavlje 14).

ZAGREB - Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske za prvo tromjesečje ove godine, po preliminarnim je podacima Hrvatske narodne banke, iznosio je 1,46 milijardi dolara, što je porast od 34,1 posto ili za 373 milijuna USD u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Analitičari središnje banke pritom napominju da taj nominalni porast dijelom odražava i deprecijaciju američkog dolara prema euru od 16,6 posto, pa je povećanje deficita na tekućem računu, izraženo prema stabilnom tečaju, znatno niže. Najveći doprinos povećanju tog manjka dao je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvo, koji iznosi 1,77 milijardi dolara, sa porastom od 21,9 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje. Istodobno je na računu usluga zabilježen suficit od svega 234 milijuna dolara, što je za 13,7 posto manje od suficita na računu usluga u prva tri mjeseca prošle godine. Zbog toga je pokrivenost robnog deficita suficitom usluga u prvom kvartalu 2004. godine iznosila 13,2 posto, za razliku od 18,7 posto, kolika je bila u istom razdoblju 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙