FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 14. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB- Hrvatski je sabor jučerašnje zasjedanje završio raspravom o prijedlogu izmjena Kaznenog zakona. Tim su prijedlogom, između ostalog, previđena nova kaznena djela zapovjedne odgovornosti i pomaganja počinitelju ratnog zločina. Predviđeno je i produljenje kazne zatvora za distribuciju materijala s dječjom pornogafijom na Internetu sa sadašnjih pet na deset godina.

Na prijedlog Hrvatske udruge banaka, Vlada je izmjenama predvidjela i dulju kaznu zatvora za krivotvorenje kreditnih kartica - umjesto sadašnjih tri zapriječena je kazna od najviše pet godina zatvora. Sabor je kratko razmotrio i Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika HV-a u mirovnim misijama NATO-a, a bez rasprave je "odrađen" i prijedlog statuta Vijeća za elektroničke medije.

ZAGREB- Hrvatski je sabor sinoć završio desetosatnu raspravu o prijedlogu rebalansa državnog proračuna i izmjenama Zakona o izvršenju proračuna, u kojoj je oporba kritizirala vladajuće za odustajanje od izbornih obećanja. Oporbeni zastupnici su neprihvatljivim ocijenili predloženo smanjenje proračunskih davanja za poljoprivredu, znanost, preventivnu medicinu i edukaciju. Posebno su se usprotivili Vladinu prijedlogu dodatnog ograničenja zaduživanja jedinica lokalne samouprave. Gradovi i općine po sadašnjem su se Zakonu o izvršenju proračuna mogle zadužiti do maksimalno tri posto svojih ukupnih prihoda, a novim je zakonom predviđeno smanjenje zaduživanja za 33 posto. Ministar financija Ivan Šuker odgovorio je da je plan zaduživanja do kraja godine usklađen sa zahtjevima za suglasnost koje su jedinice lokalne samouprave Vladi podnijele do sada. "Jedinice lokalne samouprave dosad su podnijele zahtjeve za zaduživanje u visini od ukupno 216 milijuna kuna, pa nije za očekivati da će do kraja godine zatražiti više od planiranih 275 do 280 milijuna kuna", kazao je Šuker.

ZAGREB- Hrvatski sabor će u današnjem nastavku osme sjednice objedinjeno raspravljati o prijedlogu Zakona o sigurnosti prometa na cestama te izmjena Prekršajnog zakona. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama Vlada predlaže da alkohol, pa i najmanja količina, bude zabranjena za sve one koji sjedaju za upravljač - pokaže li alkotest da vozač ima do 0,5 promila alkohola u krvi bio bi kažnjen s 1.500 kuna i jednim negativnom bodom, od 0,5 do 1,5 promila plaćao bi 2.000 kuna i na tri bi mu mjeseca bila oduzeta vozačka uz tri boda, a za veću alkoholiziranost plaćao bi 3.000 kuna i dugotrajnije bi bio bez dozvole. Ako bi u dvije godine dva puta pravomoćno bio kaženjen zbog alkohola, pa makar i ispod 0,5 promila, vozač bi mogao 60 dana u zatvor i oduzela bi mu se vozačka dozvola od jedne do dvije godine.

ZAGREB- Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je jučer prvi puta predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftiju Šefka ef. Omerbašića u Islamskom centru u Zagrebu. Nakon devedesetminutnog razgovora zatvorenog za javnost, muftija Omerbašić i kardinal Bozanić izrazili su zadovljstvo dobrim odnosima između Katoličke crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj, te su istaknuli važnost suradnje među religijama u moralnoj obnovi društva u ovom vremenu kad su mnoge vrednote zapostavljene. Sugovornici su se složili da postoje mnogi zajednički interesi i područja na kojima bi vjerske zajednice trebale zajednički nastupati. U razgovoru su kardinal Bozanić i muftija Omerbašić izmijenili iskustva sa svojeg područja djelovanja između ostaloga o izobrazbi kadrova, vjeronauku i dušobrižništvu u pojedinim javnim ustanovama. Na kraju susreta kardinal Bozanić obišao je kompleks Islamskog centra zadržavši se posebno u molitvenom dijelu i prostorijama zagrebačke medrese.

SPLIT - Jubilarno, 50. Splitsko ljeto koje će svečano danas otvoriti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, započinje premijerom opere "Norma" Vicenza Bellinija u režiji Petra Selema i pod ravnanjem Mire Belamarića. Splitsko ljeto trajat će od 14. srpnja do 14. kolovoza, a pod geslom "Suvremenost je naša tradicija" bit će upriličeno 50 raznih izvedbi na 10 lokacija. Uoči otvorenja, ministar kulture Božo Biškupić će predsjedati svečanom sjednicom Festivalskog vijeća.

KOPRIVNICA U Virju nedaleko Koprivnice brzi vlak "Podravka" naletio je jučer predvečer na kamion s prikolicom našičkih registracijskih oznaka pri čemu je vozač kamiona teško ozlijeđen, dok su putnici u vlaku prošli bez ozljeda. Prijelaz na kojem je vlak na relaciji Osijek-Zagreb s oko 160 putnika naletio na kamion obilježen je samo Andrijinim križem, bez svjetlosne signalizacije i polubranika. Vozač kamiona Himzo S. (1954.) iz Velimirovaca je s teškim tjelesnim ozljedama, koje su u prvi mah bile opasne po život, zbrinut u koprivničkoj Općoj bolnici odakle su oko 22 sata izvjestili da više nije u životnoj opasnosti. Nesreća se dogodila nešto prije 19 sati, a promet koji je bio prekinut do 21,10 sat normaliziran kad je s pruge maknuta oštećena kompozicija vlaka.

ZAGREB - Proizvodnja konzumne slatkovodne ribe u hrvatskim je ribnjacima u 2003., izrazito sušnoj godini, smanjena za šest posto. Pritom je proizvodnja u šaranskim ribnjacima u odnosu na godinu prije bila manja za četiri posto, a u pastrvskim za 13 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Većina lani proizvedene konzumne slatkovodne ribe u hrvatskim ribnjacima odnosi se na šarane, 1.633 tone ili 50 posto od ukupno 3.240 tona ribe proizvedene 2003. godine. No, ukupna količina prošle godine proizvedenog šarana smanjena je u odnosu na prethodnu godinu za 12 posto. Manja je bila i proizvodnja smuđa, također za 12 posto, na ukupno 7 tona, pastrva za 13 posto, na 791 tonu. Istodobno, porasla je proizvodnja somova, za 75 posto na 70 tona te amura za 50 posto, na 277 tona. Ostale je ribe lani proizvedeno jedan posto manje nego 2002., odnosno 462 tone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙