FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIJESTI IZ INTELA POTAKNULE RASPRODAJU TEHNOLOŠKIH DIONICA

NEW YORK, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dionice na američkimburzama u srijedu su zabilježile pad cijena, predvođene rasprodajama usektoru čipova, nakon što su razočaravajuće procjene predvodnikatehnološke industrije Intela potaknule zabrinutosti ulagača gledeprognozi dobiti kompanija.
NEW YORK, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dionice na američkim burzama u srijedu su zabilježile pad cijena, predvođene rasprodajama u sektoru čipova, nakon što su razočaravajuće procjene predvodnika tehnološke industrije Intela potaknule zabrinutosti ulagača glede prognozi dobiti kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,38 posto, na 10.208 bodova. Tehnološki je Nasdaq pretrpio gubitak u visini 0,87 posto, spustivši se na 1.914 bodova - najnižu razinu pri zatvaranju od 21. svibnja.

Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, zabrinuo je ulagače snižavanjem svojih procjena rasta dobiti, unatoč objavi gotovo dvostruko veće dobiti u drugom tromjesečju. Te su vijesti potaknule rasprodaje u tehnološkom sektoru i srušile Nasdaq na najnižu razinu pri zatvaranju u gotovo dva mjeseca.

"Tehnološko tržište stvarno je veoma snažno pogođeno. Očito je sve to zbog Intela", kazao je David Memmott iz Morgan Stanleya.

Dionice Intela potonule su 10,6 posto, potaknuvši val prodaje dionica ostalih pripadnika toga sektora. Dionice Applied Materialsa oslabile su stoga 6,2 posto, Novellus Systemsa 5,9 posto, a Micron Technologyja 4,9 posto. U prosjeku su cijene dionica toga sektora pale za 4,5 posto, na najniže razine pri zatvaranju od rujna 2003.

Ulagači su također pozorno pratili kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, koje su jučer na američkom tržištu nakratko premašile 41 dolar po barelu, budući je skok cijena preko ključne razine od 40 dolara potaknuo val kupnji.

Svjetla točka jučer je bio McDonald's, sa skokom cijene dionica od gotovo 5 posto, pomogavši tako ograničiti pad vrijednosti Dow Jones indeksa. Povod tomu bila je vijest da će zabilježiti 27-postotni rast dobiti po dionici u drugom tromjesečju zbog najboljeg rasta prodaje u razdoblju od travnja do lipnja zabilježenom od 1987.

Cijene europskih dionica zabilježile su nakratko najniže razine u zadnjih sedam tjedana, no nešto gubitaka su ipak uspjele nadoknaditi do zatvaranja. Londonski je Ftse indeks pritom ojačao 0,34 posto, na 4.372 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio blagih 0,13 posto, na 3.898 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙