FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVE ČLANICE EU TREBALE BI SE OKRENUTI TURIZMU

BRUXELLES, 20. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Deset novih zemaljačlanica Europske unije (EU) moglo bi dobiti snažan gospodarski poticajkroz maksimalno iskorištavanje turističkih aduta, navodi se u jednomizviješću Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC).
BRUXELLES, 20. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Deset novih zemalja članica Europske unije (EU) moglo bi dobiti snažan gospodarski poticaj kroz maksimalno iskorištavanje turističkih aduta, navodi se u jednom izviješću Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC).

Kako je istaknuto u tom izvješću, kada bi privlačile više turista, te zemlje mogle bi do 2010. ostvariti dobit u visini 46 milijardi eura. EU je u prošloj godini na turizmu zaradila 1.100 milijardi eura ili 8 posto svojeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Deset novih članica - Cipar, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija - moglo bi uživati drastične gospodarske beneficije od ulaganja u turizam vezana uz infrastrukturu i tehnologiju, navodi se nadalje u izviješću WTTC-a. Do 2010. na taj bi način ukupno mogle stvoriti i do tri milijuna novih radnih mjesta vezanih uz industriju turizma.

Turizam bi također mogao poslužiti kao uvelike potreban katalizator za poticanje rasta gospodarstava zemalja kao što su Poljska i Mađarska, čije su tradicionalne proizvodnje - industrijska i poljoprivredna, doživjele kolaps.

Kako bi generirale navedenih 46 milijardi eura uz turizam vezanih beneficija, te zemlje samo moraju ostvariti tekuće prognoze rasta u razdoblju od 2005. do 2010, tvrdi WTTC. Od toga bi Mađarska i Poljska same mogle generirati 19 milijardi eura.

Turizam je pomogao potaknuti gospodarski rast u mnogim zemljama istočne Europe, kazao je predsjednik te organizacije Jean-Claude Baumgarten. "Nove zemlje članice donose obilje novih resursa, osobito što se tiče njihove kulturne baštine i prirodnih bogatstava", kazao je on. "Također donose i novu energiju, a ona je katalizator za novi stupanj poduzetničkih aktivnosti", istakao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙