FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAR: PROMIDŽBENI SPOTOVI MUZEJA APARTHEIDA ODBIJENI KAO RASISTIČKI

JOHANNESBURG, 19. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Južnoafrički muzejapartheida našao se na udaru kritike zbog niza televizijskihpromidžbenih spotova koje su TV postaje odbile kao uvredljive ili čakrasističke.
JOHANNESBURG, 19. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Južnoafrički muzej apartheida našao se na udaru kritike zbog niza televizijskih promidžbenih spotova koje su TV postaje odbile kao uvredljive ili čak rasističke.

U jednom od spotova vidi se bijelac koji pita: "Kako ćeš spriječiti da se crnac ne utopi?", a potom se nudi odgovor: "Tako da digneš nogu s njegove glave".

U drugom crnac kaže: "Postoje dva Afrikanera, jedan debeli i jedan mršavi. Ako obojica skoče s litice, koji će prije umrijeti?". Odgovor - "Koga briga?". Afrikaner je naziv za bijele stanovnike Južnoafričke Republike.

U nizu spotova ismijani su i Indijci i židovi, a svaki spot završava porukom muzeja - "Ako vam se ovo učinilo smiješnim, mi ćemo vam pokazati zašto nije".

Spotovi, kojima je muzej apartheida, osnovan 2002., počeo svoju prvu veću medijsku kampanju, još nisu emitirani u javnosti, a dvije privatne TV postaje već su ih odbile prikazati.

"Mi smo bili svjesni da bi spotovi mogli uzrokovati gnjev ljudi", izjavio je za državni radio ravnatelj muzeja Christopher Till, ali se spotovima "nikoga nije namjeravalo uvrijediti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙