FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEN OJAČAO, EURO OSLABIO NAKON OSTAVKE UMBERTA BOSSIJA

LONDON, 19. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - I dok je tečaj jena nasvjetskim deviznim tržištima danas ponešto ojačao prema najvažnijimsvjetskim valutama zbog špekulacija da će snažna japanska gospodarskaaktivnost privući inozemni kapital u japansku imovinu, euro je oslabionakon što je talijanski ministar za reforme Umberto Bossi podnioostavku.
LONDON, 19. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - I dok je tečaj jena na svjetskim deviznim tržištima danas ponešto ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama zbog špekulacija da će snažna japanska gospodarska aktivnost privući inozemni kapital u japansku imovinu, euro je oslabio nakon što je talijanski ministar za reforme Umberto Bossi podnio ostavku.

Tečaj jena ojačao je prema euru na 108,34 jena, te prema dolaru na 134,66 jena. Istodobno, euro se blago spustio prema dolaru, s u petak zabilježenih 1,2440 na 1,243 dolara za euro.

Uslijed gospodarskog rasta u Japanu po najvišoj stopi u zadnjih sedam godina, većina ulagača povlači svoj novac s tržišta u razvoju te kupuje dionice u Japanu, Kini i Indiji, ističu analitičari. "Međunarodni ulagači i dalje će preferirati japanske dionice", izjavio je Niels Christensen, valutni strateg pri francuskoj banci Societe Generale. "Ekonomski pokazatelji su dobri te bi ovoga tjedna tečaj jena mogao dosegnuti i 107 jena za dolar".

No, tečaj eura blago je oslabio nakon što je talijanska novinska agencija Ansa objavila da je talijanski ministar za reforme Umberto Bossi dao ostavku. Vladu Silvija Berlusconija to je dodatno oslabilo, pošto je 3. srpnja ostavku dao i ministar financija Giulio Tremonti.

Ipak, analitičari ističu da će najnovije klizanje eura prema dolaru biti ograničeno zbog nagađanja da će predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan ovoga tjedna pred Kongresom ponoviti stav da će Banka "umjereno" dizati kamatne stope u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙