FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU MINISTRI POLJOPRIVREDE DANAS O REFORMI SUBVENCIJA ZA ŠEĆER

BRUXELLES, 19. srpnja 2004. (Hina) - Ministri poljoprivrede Europskeunije (EU) na svojem će današnjem sastanku u Bruxellesu započeti srazmatranjem kontroverznog prijedloga reforme EU režimasubvencioniranja izvoza šećera, usmjerenog na smanjivanje proizvodnjei dampinga šećera 25-članog bloka na svjetska tržišta, piše TheFinancial Times.
BRUXELLES, 19. srpnja 2004. (Hina) - Ministri poljoprivrede Europske unije (EU) na svojem će današnjem sastanku u Bruxellesu započeti s razmatranjem kontroverznog prijedloga reforme EU režima subvencioniranja izvoza šećera, usmjerenog na smanjivanje proizvodnje i dampinga šećera 25-članog bloka na svjetska tržišta, piše The Financial Times.

Taj je prijedlog Europska komisija usvojila prošloga tjedna, a dotiče se jednog od bastiona EU sustava poljoprivrednih subvencija te predstavlja prvi pokušaj značajnijeg mijenjanja europske politike prema šećeru od njezina pokretanja 1968.

Sigurno je da će pitanje te reforme izazvati oštru bitku s moćnim lobijem industrije šećera, koji upozorava na masovne gubitke radnih mjesta, te sa zemljama članicama Unije čije su pojedine regije uvelike ovisne o proizvodnji šećera.

Međutim, ona bi istodobno mogla pomoći preduhitriti pravni izazov s kojim je EU suočena budući su protiv njezine politike prema šećeru Brazil, Tajland i Australija pokrenule tužbu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

O prijedlogu reforme ministri će danas prvi puta raspravljati, a očekuje se da će debate trajati mjesecima.

Francuska je jedna od zemalja proizvođača šećera koje su već signalizirale da će se protiviti uvođenju reformi od srpnja 2005, kako je predložio EU povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙