FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 18. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 18. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LONDON

Gotovo šest od deset Britanaca ne bi podržalo premijera Tonyja Blaira ako bi on namjeravao povesti Veliku Britaniju u novi rat, što je posljedica lažnih informacija o iračkom arsenalu objavljenih prije rata u Iraku, kažu rezultati istraživanja objavljeni u subotu. Na temelju tog ispitivanja javnog mnijenja provedenom za nedjeljni list Sunday Times, 57 posto Britanaca ne bi imalo povjerenja u Blaira kada bi on želio povesti zemlju u novi sukob, nasuprot 31 posto koji bi imali povjerenja. Te brojke pokazuju do koje mjere je povjerenje naroda u premijera srušeno nakon rata kojeg su u Iraku 2003. povele Sjedinjene Države i njihov glavni saveznik Velika Britanija. Prema ispitivanju Sunday Timesa provedenom na više od 1.700 čitatelja, 46 posto misli da je Blair hotimice iskrivio podatke obavještajnih službi o Iraku, dok 43 posto drži da je stvarno vjerovao tezama koje je javno izlagao. Prema tom ispitivanju, 61 posto Britanaca drži da bi se sada Blair trebao ispričati naciji.

NABLUS

Jedan je Palestinac ubijen kada su izraelski vojnici otvorili vatru u izbjegličkom logoru Balata, blizu Nablusa, priopćili su dužnosnici palestinskih sigurnosnih službi. Taj 21-godišnjak je ubijen tijekom izraelskog upada u Balatu, kada su vojnici zapucali na skupinu Palestinaca koji su bacali kamenje, dodaje isti izvor. To je 4.181 žrtva od početka Intifade krajem rujna 2000.godine, među kojima je 3.184 Palestinaca i 926 Izraelaca.

GAZA

Oko tri tisuće Palestinaca prosvjedovalo je u subotu navečer u Gazi nakon što je palestinski čelnik Jaser Arafat svog nećaka Mussu Arafata imenovao direktorom službe sigurnosti. U Khan Yunesu je iz istog razloga prosvjedovalo više stotina osoba. "Ne korupciji", "Da reformama", uzvikivali su prosvjednici. Nešto ranije su Brigade mučenika al-Aqse, oružana skupina povezana s Fatahom, pokretom predsjednika Arafata, ocijenile da će imenovanje Musse Arafata izazvati unutarnje sukobe. "U potpunosti odbacujemo imenovanje simbola korupcije Musse Arafata direktorom sigurnosnih službi", piše u priopćenju Brigada.

MONTREAL

Ottawa je odlučila zasad ne povući svog veleposlanika iz Teherana nakon što je utvrdila da je iransko pravosuđe konačno prihvatilo nazočnost kanadskih promatrača na procesu ubojici iransko-kanadske novinarke Zahre Kazemi koji je nastavljen u subotu, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova. "Naš veleposlanik je jutros bio nazočan na procesu. Njegov je opoziv trenutačno zamrznut", pojasnila je Isabelle Savard. "Zadovoljni smo razvojem događaja i učinkom naših pritisaka". Ipak "pristup procesu je i dalje ograničen: promatrači koji su iz Kanade trebali doći u Iran na proces nisu krenuli jer je Iran najavio da se radi o zatvorenom procesu", dodala je. Kanadski ministar vanjskih poslova Bill Graham u četvrtak je rekao da će Kanada povući svog veleposlanika iz Teherana i precizirao da njegova zemlja priprema sve moguće sankcije ako proces ubojici 54-godišnje novinarke neće biti otvoren za predstavnike Kanade.

BAGDAD

Pet je osoba ubijeno, a osam je ranjeno u subotu u Bagdadu, u samoubilačkom atentatu automobilom bombom na iračkog ministra pravosuđa Maleka Dohana al Hassana, koji u napadu nije ozlijeđen, novi su podaci iračkog ministarstva unutarnjih poslova. "Pet je osoba - tri u Land Cruiseru i dva civila u BMW-u - poginulo, a osam je ranjeno", kazao je za agenciju France Presse glasnogovornik ministarstva pukovnik Adnan Abdel Rahman. Odgovornost za atentat na iračkog ministra pravosuđa preuzela je militantna skupina Jordanca Abu Musaba al-Zarqawija, al-Tawhid wal jihad (Ujedinjenje i sveti rat), koja surađuje s al-Qaidom.

WASHINGTON

Prvi put od početka rata u Iraku, većina Amerikanaca, 51 posto, smatra da SAD nije trebao ići u Irak, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u subotu u listu "New York Times". Ovo je ispitivanje pokazalo drugačije rezultate od zadnjih provedenih u travnju, svibnju i lipnju kada je takvo mišljenje dijelilo 46 posto ispitanika. Vojna intervencija je bila dobra stvar, smatra 45 posto Amerikanaca, za razliku od 48 posto koliko ih se za intervenciju izjasnilo u lipnju. Samo 37 posto ispitanih Amerikanaca odobrava način na koji je američki predsjednik George W. Bush vodio rat u Iraku, dok 58 posto ne odobrava.

Ispitivanje je pokazalo i da 56 posto ispitanih Amerikanaca drži kako se stvari odvijaju loše u Iraku, a 43 posto misli da se stabilizacija te zemlje provodi dobro.

AMSTERDAM

Bivši američki predsjednik Bill Clinton kazao je u razgovoru objavljenom u subotu da je Sjeverna Koreja veća prijetnja od Iraka, ali je dodao da smatra kako je još jedan "preventivni" rat koji bi vodile Sjedinjene Države malo vjerojatan. Clinton je u interviewu za nizozemski dnevnik "NRC Handelsblad" rekao da američke poteškoće u Iraku znače kako doktrina sadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha o preventivnom ratu neće biti iskorištena protiv drugih država poput Sjeverne Koreje ili Irana bez obzira na to kakvu one prijetnju predstavljale. "Sjeverna Koreja ima gotovo milijun vojnika. Imaju moćne rakete i ako ih napadnemo ona više neće imati razlog da ne napadne Južnu Koreju", kazao je Clinton.

RAMALLAH

Palestinski premijer Ahmed Korei u subotu je podnio ostavku palestinskom predsjedniku Jaseru Arafatu koji ju nije prihvatio, javlja agencija Reuters prenoseći izjavu ministra u vladi Saeba Erekata. Korei je predao svoju ostavku nakon što se javno žalio na kaos "bez presedana" u pojasu Gaze, gdje su militanti u posljednja dva dana oteli nekoliko osoba tražeći antikorupcijske reforme kojima se Arafat dugo opire. "Arafat je odbacio Koreijevu ostavku", kazao je Erekat. "Korei trenutačno ima sastanak s ministrima u vladi s kojima raspravlja o problemu", dodao je Erekat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙