FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH OSUDIO TRGOVINU LJUDIMA I OPTUŽIO CASTRA ZA SEKS-TURIZAM

WASHINGTON,16. srpnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushpozvao je u petak na borbu protiv trgovine ljudima i optužio režimkubanskog predsjednika Fidela Castra da podupire seksualni turizam.
WASHINGTON,16. srpnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u petak na borbu protiv trgovine ljudima i optužio režim kubanskog predsjednika Fidela Castra da podupire seksualni turizam.

"Ljudski život je dar našeg stvoritelja i nikada ne bi trebao biti na prodaju", rekao je Bush na konferenciji o borbi protiv trgovine ljudima koja se održava u Tampi na Floridi.

Bush je rekao da je godišnje između 600.000 i 800.000 ljudi predmetom krijumčarenja preko međunarodnih granica, među kojima su 80 posto siromašne žene i djevojke od kojih najveći dio biva kasnije prisiljen na prostituciju.

"Potrebna je posebna vrst izopačenosti za iskorištavanje i nanošenje boli najranjivijim članovima društva, naglasio je Bush, govoreći o pitanju koje posebice zabrinjava kršćane konzervativce, odnosno jednu od skupina koje mu pružaju najvjerniju potporu.

Prema njegovim riječima, američka vlada je osigurala više od 295 milijuna dolara za potporu borbi protiv trgovine ljudima u 120 zemalja svijeta. Bush je naglasio da Sjedinjene Države poduzimaju oštre mjere protiv te pošasti i da je ministarstvo pravosuđa za tri godine njegova obnašanja dužnosti optužilo 110 krijumčara ljudima, što je tri puta više nego u prethodne tri godine.

Bush je naveo da svake godine između 14.500 i 17.500 žrtava krijumčarenja pređe američke granice. Primjerice, djevojke iz Latvije završavaju kao prostitutke u Chicagu, Ukrajinke dospijevaju u Los Angeles i Maryland, djevojke iz Tajlanda, Koreje, Malezije i Vijetnama završavaju u Georgiji, a Meksikanke u Kaliforniji i na Floridi.

Američki je predsjednik posebice izdvojio Kubu kao problem. "Režim Fidela Castra je pretvorio Kubu u glavno odredište seks-turizama", rekao je Bush dodajući da kubanski predsjednik "pozdravlja takvu vrstu turizama" kao izvor deviza za svoju vladu.

Bush je rekao i da se Castro hvalio da su kubanske prostitutke najčistije i najobrazovanije na svijetu. "Moja administracija radi na cjelovitom rješenju ovoga problema: brzom, mirnom prijelazu u demokraciju na Kubi", rekao je Bush.

Takve Bushove riječi nailaze na odjek u velikoj populaciji Kubanaca kojih na Floridi ima oko 800.000 i koji bi rado vidjeli kraj režima Fidela Castra. Njihovi glasovi mogu biti vrlo važni na izborima u studenome na kojima će Bush biti suočen s tijesnom borbom sa svojim demokratskim izazivačem Johnom Kerryjem.

State Department je u petak objavio da će SAD s dodatnih 50 milijuna dolara pomoći borbu protiv trgovine ljudima u Brazilu, Kambodži, Indiji, Indoneziji, Meksiku, Moldaviji, Sijera Leoneu i Tanzaniji koje su posebice suočene s tim problemom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙